10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSârbii au atacat ambasada SUA şi alte ambasade occidentale

Sârbii au atacat ambasada SUA şi alte ambasade occidentale

Un grup de protestatari a declanşat astăzi un incendiu în incinta ambasadei americane de la Belgrad, după ce au reuşit să pătrundă în clădire. Protestatarii sârbi au atacat în această seară şi un restaurant McDonald's şi au incendiat gheretele paznicilor şi autoturisme din faţa ambasadelor Germaniei, Canadei şi Marii Britanii.

Câteva zeci de manifestanţi au fost arestaţi de poliţişti, care au sosit în faţa ambasadei americane din Belgrad.

"Există un anumit număr de cetăţeni sârbi (…) într-o parte a incintei ambasadei, în zona consulară", a declarat la Washington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack.

Ambasada americană era închisă, iar poliţia nu asigura paza clădirii. Uşile au fost smulse, incendiate şi aruncate în ferestrele clădirii. Un fum negru se ridică deasupra clădirii.

Poliţia a intervenit ulterior şi i-a dispersat pe manifestanţi.

Protestatarii au aruncat hârtiile şi scaunele din incinta ambasadei pe fereastră.

Unul dintre tineri a smuls un drapel american de la unul din balcoanele ambasadei şi l-a înlocuit cu unul sârb.

Alţi protestatari i s-au alăturat acestuia, lovind cu picioarele în pardoseala balconului în timp ce aproximativ 1.000 de manifestanţi scandau "Serbia, Serbia".

Circa 200 de poliţişti au sosit la faţa locului ulterior, lovindu-i şi arestându-i pe unii dintre protestatari şi dispersându-i pe ceilalţi. Unii dintre protestatari s-au aşezat jos, sângerând.

Statele Unite au cerut ajutorul Guvernului sârb pentru protejarea ambasadei SUA la Belgrad, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Ţinem legătura cu Guvernul sârb pentru a ne asigura că alocă efectivul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile internaţionale de a proteja instituţiile diplomatice, în acest caz, ambasada noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormick.

"Ei (n.red. Serbia) s-au comportat foarte bine până în prezent în alocarea efectivului necesar pentru a proteja instalaţiile ambasadei. Vrem să le cerem cu tărie, şi ţinem legătura cu ei, pentru a ne asigura că alocă efectivele necesare pentru a rezolva această situaţie", a adăugat McCormack.

Incidentele au loc pe fondul unei manifestaţii paşnice la care participă circa 200.000 de persoane şi care a avut drept punct final catedrala ortodoxă din Belgrad.

Posturile sârbe de televiziune au prezentat alternativ imagini de la incidentele violente de la ambasada americană şi de la manifestaţia paşnică.

Televiziunile au relatat că ambasada croată a fost, de asemenea, atacată iar agenţia Tanjug a precizat că reprezentanţele diplomatice bosniace şi turce au fost şi ele vandalizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS