24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere, hotel de lux?

Electroputere, hotel de lux?

Un studiu comandat de patronatul saudit al societăţii, ţinut secret deocamdată, recomandă relocarea unei părţi importante din spaţiile de producţie. În actualul sediu administrativ ar putea funcţiona un hotel sau un centru de afaceri. Ce se va întâmpla cu stadionul?

Peste 40% din suprafaţa Electroputere Craiova SA ar putea să fie degrevată de actualele activităţi, aceste spaţii urmând să primească o destinaţie necunoscută încă, spune un raport întocmit de o echipă de specialişti suedezi, ţinut deocamdată secret. Electroputere deţine peste 60 de hectare de teren, care ar face pe piaţă peste 120 de milioane de euro. Cea mai afectată din acest punct de vedere ar fi fabrica de aparataj, care se întinde pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi. Maximum 10.000 de metri pătraţi ar fi suficienţi pentru câţi salariaţi mai are această fabrică.

Potrivit strategiei, câteva activităţi urmează să fie mutate la fabrica de transformatoare, cea mai productivă a Electroputere. „Pentru transformatoare nici nu mai primim comenzi. Lucrăm la capacitate maximă şi avem comenzi inclusiv pentru 2009. Chiar vrem să mai mutăm acolo 250 de salariaţi“, a precizat Aurel Bojenoiu, liderul sindical de la Electroputere Craiova. Altă mutare prevede ca sculăria, care acum este nefuncţională, să preia toate prelucrările metalice ale fabricii. Vopsitoria şi confecţiile metalice se vor reloca în interiorul fabricii de locomotive. Cea mai interesantă schimbare este însă abandonarea actualului pavilion administrativ, prea mare pentru câţi salariaţi lucrează aici. Se spune că patronii saudiţi de la Al- Arrab Contracting Company au aici două opţiuni: fie transformă clădirea în hotel, fie în spaţiu de birouri pe care să-l închirieze către diverse firme. Administraţia va fi mutată în fostul spital al întreprinderii.

 

Şi cu stadionul cum rămâne?

 

Cantina întreprinderii va fi şi ea revitalizată, pentru că salariaţii ar putea beneficia de masă în timpul zilei. Stadionul Electroputere din cartierul Valea Roşie este încă o necunoscută. Consiliul de Administraţie va decide ce se va întâmpla cu el. O variantă ar fi reînfiinţarea echipei Electroputere, având în spate experienţa lui Nicolae Badea – actualul preşedinte al CA de la FC Dinamo Bucureşti şi a lui Cornel Mondea, care a ajuns cu defuncta Electroputere Craiova în cupele europene. Altă variantă, extrem de bănoasă, ar consta în transformarea stadionului într-un complex rezidenţial cu câteva blocuri-turn. Acestea sunt în linii mari direcţiile de reorganizare de la Electroputere Craiova. Ce se va întâmpla cu spaţiile degrevate de activităţi rămâne de văzut. Poate că saudiţii vor trece la valorificarea lor pentru plata datoriilor către stat, atâta timp cât îşi păstrează salariaţii. Electroputere datorează bugetului de stat 40 de milioane de euro. Fiind companie privată acum, ea poate fi băgată în faliment de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la orice oră. Despre plata acestor datorii nu se prea mai vorbeşte. Surse confidenţiale susţin că în contractul de privatizare există doar o formulare întortocheată prin care Al-Arrab nu renunţă la o eventuală soluţie găsită de statul român în legătură cu aceste datorii. Partea proastă pentru saudiţi este că sub monitorizarea UE aceste datorii nu pot fi şterse, ci cel mult reeşalonate. „Nu se poate reeşalona nici o datorie“, a declarat ieri directorul Cornel Mondea. Cât despre contract, acesta susţine că nu l-a văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII