36.2 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDeficit de locuri la grădiniţe şi în anul şcolar viitor

Deficit de locuri la grădiniţe şi în anul şcolar viitor

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar şi universitar 2008-2009, pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat, a anunţat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Cristian Adomniţei.
Numărul locurilor în grădiniţele de stat în anul şcolar 2008-2009 va fi cu 15.000 mai mare decât cel de anul acesta, iar numărul locurilor în învăţământul liceal va fi cu 2.000 locuri mai mult decât anul trecut.
„Avem un deficit în grădiniţe de aproximativ 300.000 de locuri” a declarat ministrul Adomniţei, „Deja s-a semnat ordinul de ministru privind iniţierea procedurii de licitaţii pentru achiziţionarea serviciului de proiectare a proiectelor tip pentru grădiniţele cu 2 şi 4 locuri, cu program normal, în special pentru mediul rural sau oraşe mici, şi grădiniţele cu 4 şi 6 locuri, cu program prelungit, care presupun cantine şi spaţiu de odihnă, în special pentru a acoperi deficitele din zonele urbane mari”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.
Numărul elevilor în clasele V-VIII din învăţământul gimnazial scade cu 50.000. Pentru învăţământul postliceal de zi şi/sau seral sunt alocate un număr de 14.500 de locuri.
Cifrele de şcolarizare dimensionează sistemul naţional de învăţământ în funcţie de o serie de indicatori specifici pentru fiecare ciclu de învăţământ în parte. Se are în vedere faptul că instituţiile de învăţământ trebuie să funcţioneze astfel încât, prin calitatea serviciilor, să răspundă aşteptărilor publice.
Pentru învăţământul preuniversitar de stat, propunerile pentru cifrele de şcolarizare se bazează pe proiectele înaintate de inspectoratele şcolare şi sunt fundamentate pe evoluţia demografică a populaţiei de vârstă preşcolară şi şcolară, pe capacitatea liceelor de a răspunde la cereri, pe opţiunile elevilor şi părinţilor, pe studiile privind evoluţia în perspectivă a pieţei muncii, respectiv tendinţele privind dezvoltarea regională şi a zonelor în care se află unităţile de învăţământ.
De asemenea, s-au avut în vedere şi prevederile Planurilor Regionale de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic în perspectiva 2013 (PRAI) şi cele ale Planurilor Locale de Acţiune pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic în perspectiva 2013 (PLAI).
Prin numărul de locuri preconizat planul include şi readucerea în sistemul educaţional a persoanelor care nu au finalizat învăţământul obligatoriu sau nu au dobândit o calificare profesională.
Numărul de locuri pentru învăţământul de astă şi sportiv a fost corelat cu performanţele realizate în acest domeniu.
În învăţământul universitar, propunerile pentru cifrele de şcolarizare, pentru ciclul de licenţă au avut la bază numărul estimat al absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat, propunerile înaintate de conducerile universităţilor, corelarea cu noua structură a domeniilor cu studii de licenţă şi crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru între studiile de licenţă şi studiile de masterat, propunerile înainate de asociaţiile neguvernamentale, misiunile diplomatice ale României din ţările respective pentru etnicii români din afara graniţelor.
Propunerile pentru studiile universitare de masterat şi doctorat au avut în vedere creşterea numărului de locuri pentru programele de master, mesajele provenite din mediul economic şi social, stimularea implicării comunităţii academice în prospectarea cererilor sociale şi economice de calificări universitare, în organizarea fluxurilor studenţeşti şi a programelor de studii în funcţie de aceste cereri, astfel încât să sporească în mod notabil contribuţia învăţământului superior la accelerarea, chiar orientarea, schimbărilor din societatea noastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS