22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNL nu renunţă la alianţa cu UDMR, în ciuda poziţiei maghiarilor în privinţa Kosovo

PNL nu renunţă la alianţa cu UDMR, în ciuda poziţiei maghiarilor în privinţa Kosovo

Liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, a declarat astăzi, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că UDMR, ca participant la guvernare, îşi asumă toate deciziile Guvernului, liberalul având o poziţie îngăduitoare faţă de colegii de Guvern, spre deosebire de celelalte partide prezente.

"UDMR ca participant la guvernare îşi asumă toate deciziile pe care Guvernului Tăriceanu le ia", a spus Antonescu, întrebat despre poziţia divergentă a Uniunii pe tema Kosovo. Liberalul a arătat că UDMR a exprimat, "ca patid politic", "opinia că fără a exista niciun fel de analogie", era mai nimerită recunoaşterea independenţei Kosovo. "A fost o opinie politică, repet, ca partid, dar decizia pe care Guvernul a luat-o de a nu recunoaşte indepedenţa Kosovo şi celelalte decizii sunt asumate de UDMR", a subliniat liderul deputaţilor PNL.

Pe de altă parte, liberalul a sugerat că preşedinte ar fi vinovat pentru susţinerea arătată faţă de adversarii UDMR din rândul maghiarimii, care au o poziţie mai radicală pe tema autonomiei decât formaţiunea condusă de Marko Bela.

"În legătură cu declaraţii care evident din considerente total nepotrivite au venit de la factori poltiici ai minorităţii maghiare, dar nu de la UDMR, ci de la UCM, cred…ceea ce avem noi de remarcat este că se vădeşte şi cu acest prilej cât este de periculos să stimulezi sau chiar să cauţionezi din interese politice ce ţin de jocul intern apariţia şi dezvoltarea unor forţe cu porgram declarat autonomist şi care pun în discuţie fără nicio şansă de succes, dar care pot pune în discuţie cea mai importantă realizare în opinia noastră a vieţii politice româneşti – şi anume situaţia şi rezolvarea problemei minorităţilor în România", a explicat Antonescu.

Poziţia PNL nu a fost împărtăşită de PRM, PC şi PD-L, PSD nefacând declaraţii la Palatul Cotroceni. PD-L şi-a reiterat criticile faţă de poziţia "duplicitară" a Uniunii şi a cerut din nou o soluţie din partea premierului. Întrebat dacă UDMR ar trebui eliminat de la guvernare din acest motiv, Boc a subliniat că PD a fost exclus pentru mult mai puţin – nesemnarea unei ordonanţe de urgenţă, în opinia liderului PD-L de o sută de mii de ori mai puţin grav decât o chestiune de interes naţional aşa cum este indepdendenţa Kosovo.

PC a declarat, prin Daniela Popa, că o eventuală decizie de eliminare a UDMR este apanajul premierului. "Nu este o măsură lipsită de sens", a fost singurul său comentariu.

PRM a avut poziţia cea mai categorică, Corneliu Vadim Tudor arătând că a cerut din nou, în faţa preşedintelui şi a premierului, excluderea organizaţiei "ilegale" şi "teroriste" UDMR din Guvern şi Executiv. Potrivit liderului PRM, liderii UDMR nu s-au sfiit "să escaladeze pretenţiile" în faţa lui Băsescu, dar au primit de la acesta "riposta cuvenită". Vadim Tudor a invocat posibilitatea unei moţiuni de cenzură dacă Tăriceanu nu va scăpa de "viermele din măr", UDMR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU