26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVarianta de subiect cu numărul 4 pentru proba de limba şi literatura maternă

Varianta de subiect cu numărul 4 pentru proba de limba şi literatura maternă

În această dimineaţă, la ora 8.45, în prezenţa Comisiei Naţionale de organizare, a fost extrasă varianta cu numărul  pentru proba de limba şi literatura maternă la clasa a VII-a şi a VIII-a, prevăzută în cadrul perioadei speciale pentru susţinerea tezelor cu subiect unic. Sunt aşteptaţi să participe peste 600 de elevi amânaţi în semestrul I. Aceştia vor susţine, în funcţie de opţiunea fiecăruia, teze la limbile maghiară, germană, ucraineană, sârbă şi slovacă.
În intervalul orar imediat următor, cele 120 de centre de comunicare din cele 17 judeţe vor prelua, decripta şi multiplica variantele de subiect. Acestea trebuie distribuite către unităţile de învăţământ până la ora 11.30. Proba este programată să înceapă la ora 12.00, iar durata susţinerii este de 2 ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.
Subiectele au un grad de dificultate mediu şi sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, conform programei şcolare parcurse până la data desfăşurării tezei şi cu temele selectate din programa şcolară.
Calendarul perioadei speciale a tezelor pentru clasele a VII-a şi a VIII-a mai în data de 20 februarie va avea loc teza la limba şi literatura română (ambele clase), iar în 22 februarie, teza la istorie/geografie (numai clasa a VIII-a). Depunerea contestaţiilor va avea loc în data de 29 februarie. Dacă, după a doua perioadă de teze pentru semestrul I vor exista elevi care vor absenta, aceştia mai pot susţine probele în sesiunea specială din lunile mai – iunie.
Tezele vor fi evaluate în centre special desemnate în acest sens. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, alţii decât cei din unităţile de învăţământ de la care provin tezele. Baremul unic de evaluare şi notare va fi postat pe site-ul http://examene.edu.ro, după desfăşurarea fiecărei probe. Activitatea de evaluare va dura maxim 3 zile.
Evaluarea se face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte, din oficiu, cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi notare.
Profesorul care predă la clasă are obligaţia de a analiza, împreună cu elevii, tezele şi rezultatele obţinute la acestea, în perioada stabilită pentru această activitate. După perioada de analiză a tezelor – 5 zile din momentul afişării rezultatelor – se pot depune eventualele contestaţii la comisia din unitatea de învăţământ. Profesorul care predă la clasă răspunde, în perioada de analiză a tezelor, de integritatea şi de neintervenţia pe textul lucrării scrise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS