25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOvidiu Muşetescu, în faţa procurorilor în dosarul ALRO Slatina

Ovidiu Muşetescu, în faţa procurorilor în dosarul ALRO Slatina

Fostul ministru al privatizării din guvernul Năstase, Ovidiu Muşetescu, s-a prezentat în această dimineaţă la DNA pentru a fi audiat în legătură cu privatizarea ALRO. Muşetescu a mai dat explicaţii în faţa procurorilor anticorupţie şi în urmă cu câteva zile, dar într-un alt dosar, care viza privatizarea societăţii Nitramonia Făgăraş.
Privatizarea ALRO Slatina se află în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de aproape un an, când s-a decis declanşarea urmăririi penale în legătură cu legalitatea încheierii contractului de privatizare.
Procurorii DNA au început în 15 decembrie 2006 urmărirea penală "in rem" pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie, comise de persoane cu funcţii de conducere. Mai precis, anchetatorii au în vedere infracţiunea prevăzută de articolul 10 litera a din Legea 78/2000, care se referă la "stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzacţii comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţilor publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare sau de gestionare".
Combinatul ALRO Slatina a intrat în 2002 în proprietatea grupului Marco International, care deţinea iniţial 40% din acţiunile combinatului, dar a devenit acţionar majoritar după ce a achiziţionat încă un pachet de 10% din acţiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS), cu 11,4 milioane de dolari. Contractul a fost semnat de preşedintele de la acea dată, Ovidiu Muşetescu. Grupul Marco International şi-a majorat între timp participaţia până la 85,2% din acţiuni, ajungând să deţină controlul asupra celui mai mare producător autohton de aluminiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS