27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSAT a adoptat Concepţia de securitate a summitului NATO 2008 şi a analizat evoluţiile din Kosovo

CSAT a adoptat Concepţia de securitate a summitului NATO 2008 şi a analizat evoluţiile din Kosovo

CSAT a adoptat astăzi Concepţia de securitate a summitului NATO 2008, membrii Consiliului analizând totodată agenda politică a evenimentului, dar şi evoluţiile legate de provincia Kosovo.

Potrivit unui comunicat remis de Administraţia Prezidenţială, CSAT a adoptat Concepţia de securitate a summitului NATO 2008 – document care stabileşte măsurile şi procedurile de securitate care se vor lua pe timpul reuniunii, în contextul în care membrii Consiliului au evaluat stadiul pregătirilor, precum şi riscurile care pot apărea în perioada de pregătire şi desfăşurare a summitului.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost analizate evoluţiile legate de provincia Kosovo.

"În cadrul şedinţei a fost făcută o evaluare a agendei politice a reuniunii, în special a unor domenii prioritare, precum situaţia din Afganistan, extinderea NATO, securitatea energetică şi cibernetică, relaţia Alianţei cu ţările partenere. A fost reiterată poziţia României de susţinere a extinderii cuprinzătoare a Alianţei, cu toate cele trei state din Balcani – Croaţia, Macedonia şi Albania, precum şi acordarea statutului Membership Action Plan pentru Ucraina şi Georgia", se mai arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, România "consideră ca fiind extrem de importantă adoptarea în cadrul summitului, a unor decizii referitoare la definirea şi exercitarea rolului NATO în asigurarea securităţii energetice şi cibernetice".

La şedinţa CSAT de azi au participat, pe lângă membrii Consiliului, în calitate de invitaţi, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, general maior Lucian Pahonţu, Maria Ciobanu, consilier de stat în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale al Administraţiei Prezidenţiale, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Victor Micula şi ambasadorul României la Misiunea Permanentă la NATO, Sorin Ducaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS