15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReducerea evaziunii fiscale a adus în plus 1 miliard de euro la buget în 2007

Reducerea evaziunii fiscale a adus în plus 1 miliard de euro la buget în 2007

Reducerea evaziunii fiscale este o resursă foarte importantă pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat şi a contribuit, numai anul trecut, cu 1 miliard de euroîn plus la încasările fiscului, a declarat astăzi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Reducerea evaziunii fiscale poate aduce în plus la buget cu până la 2% din produsul intern brut (PIB), reprezentând circa 2-3 miliarde euro, a arătat ministrul.

Pentru ca tendinţa de reducere a evaziunii să continue, Vosganian a cerut Gărzii Financiare să se concentreze pe zonele de mare risc.

"Ministerul Economiei şi Financiare (MEF) cere Gărzii Financiare să stabilească clar zonele de risc a marii evaziuni fiscale, iar pentru asta Garda Financiară trebuia să pornească de la TVA şi accize şi să renunţe la a cotrobăi pe sub tejghelele din marile complexuri comerciale de la marginea Bucureştiului, precum Europa. Garda Financiară ar trebui să verifice în primul rând construcţiile, panificaţia şi alimentaţia publică şi comerţul cu alcool şi ţigări", a comentat Vosganian.

MEF încearcă să implementeze în perioada următoare sistemul spaniol, care va permite monitorizarea tuturor tranzacţiilor în timp real, a explicat Vosganian.

"Eu am asistat la Madrid la un astfel de exerciţiu. În şapte secunde au apărut toate datele. În clipa în care fiecare pas în traseul fiscal e urmărit, cel care e o verigă în acest lanţ va declara pentru că ştie că în amonte sau în aval se va demonstra că nu a declarat corect", a explicat ministrul.

Vosganian a mai spus că strategia fiscală a ministerului pe care îl conduce se concentrează în perioada următoare pe mărirea bugetului pentru sănătate la 6% din PIB, a celui pentru cercetare la 1% şi sporirea locărilor pentru lucrări de infrastructură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS