18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChiriaşii ANL pot cumpăra locuinţele

Chiriaşii ANL pot cumpăra locuinţele

Chiriaşii îşi pot cumpăra locuinţele construite prin ANL după cinci ani de la momentul în care le-au primit în chirie, a anunţat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, după şedinţa de ieri a executivului, în care guvernul a aprobat modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii ANL. „Fiecare tânăr sub 35 de ani care primeşte o locuinţă în chirie de la ANL poate să opteze, după cinci ani de la predare, să rămână în imobil şi să îl cumpere sau poate să negocieze chiria cu autoritatea publică locală, cu primăria“, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Având în vedere că finanţarea construirii de locuinţe ANL s-a făcut din credite acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi că acordul de împrumut nu a consemnat posibilitatea vânzării locuinţelor, pentru realizarea acestei operaţiuni s-a solicitat acordul băncii care a răspuns favorabil, impunând anumite condiţii.

Vânzarea locuinţelor se va face numai chiriaşilor al căror venit mediu pe membru de familie la data vânzării nu depăşeşte dublul salariului mediu brut pe economie (1.550 de lei în prezent), iar locuinţa cumpărată de chiriaş nu poată fi înstrăinată timp de cinci ani de la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare. Altă condiţie este ca valoarea imobilului să nu fie mai mică decât preţul care figurează în grila notarială şi care reprezintă 75% din valoarea de piaţă a imobilului.

Locuinţele pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiştilor din sistemul de învăţământ sau sănătate nu pot fi vândute, având în vedere că acestea sunt exploatate în mod similar locuinţelor de serviciu, fiind situate în incinta sau în apropierea unităţilor în care îşi au activitatea solicitanţii. În acest context, respectivele imobile rămân exclusiv în proprietate publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS