17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a aprobat 10.000 de permise de muncă, pentru străini, în 2008

Guvernul a aprobat 10.000 de permise de muncă, pentru străini, în 2008

Guvernul a aprobat astăzi diminuarea numărului de permise de muncă pentru străini, de la 12.000, câte au fost în 2007, la 10.000 pentru anul în curs, din care s-au acordat aproximativ 5.500, potrivit unui comunicat al Executivului.

Actul normativ mai prevede şi faptul că Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) poate elabora programe speciale vizând facilitarea sau restrângerea, după caz, a accesului anumitor categorii profesionale de străini, în funcţie de cerinţele de pe piaţa muncii. Totodată, în situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de noi autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit prin actul normativ, acesta poate fi suplimentat prin hotărâre de Guvern, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea MMFES.

Nota de fundamentare a documentului, explică diminuarea numărului de permise de muncă faţă de anul trecut prin faptul că, în prezent, Guvernul României elaborează un plan de măsuri privind reîntoarcerea lucrătorilor români din străinătate şi menţinerea lucrătorilor români pe piaţa internă, dar şi prin faptul că, în 2007, au fost eliberate mai puţin de jumătate din numărul alocat.

Potrivit datelor de la Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), aproape 5.500 de cetăţeni extracomunitari au primit drept de muncă în România, în 2007, principalele ţări de provenienţă ale muncitorilor străini fiind Turcia (813), Republica Moldova (278) şi China (246), iar domeniile în care s-au angajat cu preponderenţă au fost construcţii, producţie, servicii şi comerţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS