14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContribuţiile la şomaj, calculate din venitul brut

Contribuţiile la şomaj, calculate din venitul brut

Contribuţiile la bugetul pentru şomaj se vor calcula la venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate, în baza de impozitare fiind incluse şi indemnizaţiile, sporurile sau salariile de merit, excepţie făcând diurnele, drepturile de autor sau sumele acordate pentru concedieri în masă.

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre de modificare a normelor metodologice de aplicare a legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, după ce Excutivul a modificat legea, anul trecut, şi a lărgit baza de impozitare pentru şomaj.

Până în prezent, angajatorii aveau obligaţia de a reţine şi de a vira, lunar, contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj aplicată asupra salariului de bază lunar brut.

În venitul lunar impozabil intră salariul de bază lunar brut, corespunzător timpului efectiv lucrat, la care se adaugă, după caz, indemnizaţia de conducere, salariul de merit, sumele plătite pentru orele suplimentare sau în zilele de sărbători legale ori declarate zile nelucrătoare. De asemenea, se va impozita indemnizaţia brută lunară pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective, dar şi pentru persoanele care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, solda brută lunară, indemnizaţiile, primele, premiile, sporurile şi alte drepturi ale personalului militar, acordate şi suportate, potrivit legii, de unităţi, drepturile băneşti în valoare brută realizate lunar de persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator.

Actul normativ mai prevede şi impozitarea remuneraţiei directorilor şi membrilor directoratului societăţilor pe acţiuni, a sporurilor, adaosurilor şi drepturilor băneşti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă, sub formă de procent ori ca sume fixe, indiferent dacă au caracter permanent sau nu, a indemnizaţiilor pentru concedii sau pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, suportate de unităţi, a premiilor şi primelor sau a oricăror sume plătite din fondul de salarii.

Potrivit normelor, nu se includ în baza de impozitare prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer, drepturile de autor sau participarea salariaţilor la profit. De asemenea, nu se impozitează compensaţiile acordate salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor.

În luna octombrie 2007, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă 91/2007, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale, act normativ care modifică, printre altele, şi prevederi ale legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, referitoare la baza lunară de calcul a contribuţiilor la sistemul asigurărilor pentru şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS