10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou tratament pentru bolnavii de cancer a fost lansat în România

Un nou tratament pentru bolnavii de cancer a fost lansat în România

Compania farmaceutică Roche a anunţat astăzi lansarea, în România, a unui tratament pentru cancer renal avansat sau metastatic, care le oferă bolnavilor şansa să trăiască o perioadă de două ori mai mare decât decât cei care primesc terapia standard cu interferon, fără ca afecţiunea să progreseze.

Potrivit specialiştilor, cancerul renal este o maladie care ucide anual peste 100.000 de oameni la nivel mondial, având în vedere că majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi în faze avansate ale bolii, când opţiunile de tratament sunt limitate.

Specialiştii au precizat că, în general, cancerul renal este rezistent la chimioterapie şi radioterapie, folosite de obicei în terapia cancerului aflat în stadiul trei.

Reprezentanţii companiei Roche au explicat că aprobarea europeană pentru acest tratament se bazează pe datele unui studiu clinic care a demonstrat că pacienţii care primesc această medicaţie în combinaţie cu interferon trăiesc de aproape două ori mai mult fără progresia bolii, decât pacienţii care primesc terapia standard cu interferon. Programul de dezvoltare clinică a produsului a condus până acum la aprobarea medicamentului, în Uniunea Europeană şi implicit în România, pentru utilizarea lui în mai multe forme de cancer, respectiv, metastazat de colon, rect, sân metastatic şi pentru cancerul pulmonar.

Conform statisticilor, cancerul renal este mai frecvent la bărbaţi, în proporţie de 62% decât la femei, incidenţa acestei maladii crescând odată cu vârsta. Cancerul renal cu celule clare este cel mai frecvent tip de cancer renal. Medicii oncologi susţin că, diagnosticat în stadii precoce, atunci când cancerul este localizat numai la nivelul rinichiului, ratele de supravieţuire la cinci ani sunt relativ bune, în aproximativ 70% din cazuri. Specialiştii precizează însă, că dacă diagnosticul se face în stadii mai avansate şi cancerul s-a răspândit deja, rata de supravieţuire la cinci ani este mai mică de 5%.

De asemenea, specialiştii apreciază că opţiunile terapeutice pentru pacienţii cu cancer renal sunt limitate, iar îndepărtarea chirurgicală a unei părţi sau a întregului rinichi constituie atitudinea terapeutică principală, dar succesul terapuetic se înregistrează numai în stadiile precoce ale bolii. Studii epidemiologice au incriminat fumatul, hipertensiunea, obezitatea, expunerea profesională la produse petroliere sau metale grele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS