16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu le-a spus liberalilor despre Meleşcanu: "Nu avem altul mai bun!"

Tăriceanu le-a spus liberalilor despre Meleşcanu: „Nu avem altul mai bun!”

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu i-a luat prin surpindere pe membrii Biroului Politic Central prin propunerile sale de rezolvare a crizei de la justiţie,cel mai şocat fiind Teodor Meleşcanu, care a fost pus în faţa faptului împlinit şi a primit cu oarecare nemulţumire nominalizarea sa.

Surse liberale au declarat pentru NewsIn că şedinţa BPC a fost total atipică şi dominată de confuzie în condiţiile în care Tăriceanu şi-a schimbat radical poziţia pe parcursul dezbaterilor. Şedinţa conducerii liberale a debutat prin intervenţia premierului care le-a transmis colegilor de partid că nu va lua o decizie luni pentru că trebuie aşteptată motivarea Curţii Constituţionale. Potrivit celor relatate de participanţii la şedinţă, Tăriceanu a improvizat şi i-a luat prin surprindere pe liberali, tocmai pentru că, deşi iniţial le-a spus că vrea să amâne tranşarea problemei, ulterior a revenit asupra propriei decizii.

Timp de mai bine de o oră, membrii BPC şi-au exprimat punctul de vedere în legătură cu varianta restructurării guvernamentale, variantă care nu a fost însă agreată de premier, pe motiv că ea presupune demararea unei proceduri parlamentare asupra căreia PNL nu poate avea niciun control, riscând un vot de blam. Printre cei care s-au pronunţat în favoarea restructurării a fost vicepreşedintele Ludovic Orban, însă, la vot, propunerea a fost blocată. 12 dintre membrii BPC au votat pentru desemnarea altei persoane la MJ, iar 9 pentru restructurare. După respingerea restructurării, Tăriceanu a anunţat că îl propune pe Teodor Meleşcanu ca titular la Ministerul Justiţiei, spre stuporea acestuia. Surse liberale spun că premierul nu s-a consultat sub nicio formă cu Meleşcanu, întrucât s-a temut de un refuz din partea acestuia, astfel încât a preferat să îl pună în faţa faptului împlinit. Meleşcanu a încercat să protesteze, invocând faptul că nu este indicat să schimbi un om dintr-o funcţie în care şi-a dovedit competenţa şi să-l muţi la un alt minister. Sursele citate mai spun că Meleşcanu a invocat chiar cazul lui Dan Motreanu care a ocupat, pentru scurt timp, funcţia de ministru al agriculturii, deşi nu şi-a dorit deloc acest portofoliu, neavând competenţe pe domeniul agriculturii.

"Nu avem pe altcineva mai bun", ar fi fost replica lui Tăriceanu. Vicepreşedintele Crin Antonescu a atras atenţia asupra faptului că rămâne descoperit ministerul apărării. Tăriceanu a ieşit de mai multe ori din şedinţă, surse liberale afirmând că premierul l-a sunat pe senatorul Radu Stroe pentru a-l întreba dacă acceptă să fie numit la apărare. Abia după o oră de noi dezbateri interne, Tăriceanu a anunţat BPC că-l propune pe Stroe ca succesor al lui Meleşcanu.

Pentru ca decizia PNL să nu fie interpretată ca o abandonarea a sa de către colegii din partid, Nicolai a cerut prelungirea şedinţei pentru a i se da un vot politic de încredere pentru "activitatea sa politică".

Cât despre propunerea de ieşire de la guvernare, Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu au susţinut că este o ipoteză care ar trebui analizată, însă, deşi premierul a admis că PNL are mari dificultăţi în a guverna şi ar putea fi luată în calcul o astfel de teorie, surse liberale susţin că liderii din teritoriu au trimis semnale la centru să se pună capăt unor discuţii de acest gen, pentru că atenţia trebuie concentrată asupra campaniei pentru alegerile locale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS