14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePericolul clauzei de salvgardare pe justiţie încă există, spune comisarul Leonard Orban

Pericolul clauzei de salvgardare pe justiţie încă există, spune comisarul Leonard Orban

Posibilitatea activării clauzei de salvgardare pe justiţie există în continuare, dacă nu se fac progrese până la raportul din iulie al Comisiei Europene, a avertizat astăzi, la o conferinţă de presă, comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban.

"Mesajul Comisiei Europene care e conţinut de raportul interimar recent prezentat cu privire la mecanismul de verificare şi cooperare este următorul: toate instituţiile din România trebuie să facă eforturi susţinute, astfel încât să se realizeze progrese importante în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. Este în primul rând interesul României să facă aceste eforturi şi desigur există şi anumite condiţionalităţi (benchmarks, n.r.) pe care România şi le-a asumat şi care trebuie să fie îndeplinite. Este foarte important ca rezultatele care vor fi obţinute la jumătatea acestui an să fie importante, astfel încât să prevină orice decizie negativă a Comisiei Europene pe acest subiect", a declarat comisarul Leonard Orban.

Întrebat dacă există pericolul ca în iulie să fie recomandată clauza de salvgardare, comisarul român a răspuns că "teoretic există".

"Dar sper că nu va fi cazul", a adăugat comisarul. "Sper ca în lunile care au rămas să se obţină progrese importante pe toate cele patru condiţionalităţi", a repetat oficialul european.

El a mai spus că "nimeni n-ar avea de câştigat dacă s-ar lua o decizie negativă din acest punct de vedere."

"Sunt semnale de alarmă serioase pe care Comisia Europeană le-a tras în raportul interimar", a spus Orban, referindu-se la criticile aduse amendamentelor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, adoptate de Parlament în octombrie 2007.

"Rareori Comisia Europeană comentează cu privire la propuneri şi amendamente care se fac la diferite acte normative. Dar în acest raport se atrage atenţia că aceste amendamente pot avea implicaţii puternic negative asupra reformei sistemului judiciar, asupra continuării luptei împotriva corupţiei", a explicat comisarul român.

Şeful Departamentului de Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, a precizat că Guvernul nu este responsabil decât de ultimul dintre cele patru obiective specifice (benchmarks), cel privind combaterea corupţiei în administraţia locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS