29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePD-L va vota orice formă de uninominal

PD-L va vota orice formă de uninominal

Parlamentarii PD-L vor vota orice formulă de vot uninominal care va fi negociată de PNL şi PSD, întrucât orice variantă este mai bună decât actualul sistem de vot pe liste de partid şi pentru că democrat-liberalii vor să demonstreze că nu sunt responsabili de tergiversarea reformei electorale.
Anunţul a fost făcut duminică de către preşedintele PD-L, Emil Boc, care a precizat că partidul său susţine în continuare că cea mai corectă formulă este aceea a votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin, validată de cele 4 milioane de români care s-au pronunţat în cadrul referendumului din noiembrie. Cu toate acestea, a comentat Boc, în condiţiile în care PD-L nu are susţinere parlamentară pentru propunerea legislativă proprie care vizează acest tip de scrutin, conducerea partidului a decis să susţină orice altă variantă de vot uninominal ce va fi negociată şi agreată de PSD şi PNL, pe motiv că oricare ar fi aceasta ea va fi o soluţie mai bună decât actualul sistem electoral al alegerii deputaţilor şi senatorilor pe liste de partid.
"PD-L apreciază că orice formă de vot uninominal este mai bună decât actualul sistem. PD-L va vota în Parlament orice formă agreată de PSD şi PNL", a comentat Emil Boc, precizând însă că democrat-liberalii nu vor participa la niciun fel de negocieri, ci doar aşteaptă ca cele două formaţiuni politice să ajungă la un consens.

Săptămâna trecută, PSD, PNL şi UDMR au participat la noi negocieri sub egida Asociaţiei Pro Democraţia, fără a ajunge însă la o înţelegere. PSD a venit cu o nouă soluţie-aceea a votului uninominal majoritar, într-un singur tur de scrutin, fiind astfel eliminat cu totul procesul de redistribuire a mandatelor, în acest scop urmând să fie desemnat un număr de colegii uninominale egal cu numărul de mandate. O altă soluţie avansată de PNL a fost aceea a votării listei naţionale de rezervă sau a eliminării ei cu totul. Noi negocieri urmează să aibă loc săptămâna aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS