30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrevă în administraţie pe 18 februarie

Grevă în administraţie pe 18 februarie

Funcţionarii publici din administraţia centrală şi locală afiliaţi la Alianţa Sed Lex vor organiza, în 18 februarie, o grevă japoneză, urmând ca spre sfârşitul lunii să organizeze alte acţiuni de protest, împreună cu alte federaţii de bugetari, a anunţat ieri liderul sindical Vasile Marica.
Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a declarat astăzi că a stabilit împreună cu preşedinţii federaţiilor afiliate din administraţia centrală şi locală ca luni, 18 februarie, să organizeze o grevă japoneză de două ore, între 8.30 şi 10.30. În acelaşi timp, Sed Lex intenţionează să ia legătura şi cu alte organizaţii sindicale din sectorul bugetar, pentru a declanşa în viitorul apropiat "acţiuni de protest de amploare", a mai spus Marica.
Protestele bugetarilor au la bază nemulţumirile legate de majorările salariale adoptate de Guvern, considerate "insuficiente", dar şi diferenţele care s-au făcut între salariaţi. "Unii dintre bugetari au primit cu două procente mai mult la salariu, sumă insignifiantă, dar care a fost de ajuns pentru a-i convinge să nu mai protesteze. De aceea, vrem să convingem cât mai mulţi bugetari să iasă în stradă pentru a ne obţine drepturile", a precizat liderul Sed Lex. Marica a adăugat că va lua legătura, în primul rând, cu federaţiile sindicale din învăţământ, care au fost nemulţumite de la început de majorările de salariu obţinute.
Guvernul a adoptat o majorare salarială, pentru funcţionari şi pentru personalul contractual, de 10,25%, în două etape. Funcţionarii publici cer majorări de salarii cu 20%, adoptarea legii de salarizare, al cărei proiect este blocat de mai multă vreme, precum şi reorganizarea grilelor de salarizare, pentru eliminarea diferenţelor mari dintre venituri.
O altă structură sindicală a salariaţilor din administraţia publică, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a anunţat că va declanşa o grevă japoneză, în data de 25 februarie, şi o grevă de avertisment, cu întreruperea întregii activităţi timp de două ore, în 28 februarie, între orele 8.00 şi 10.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS