17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŢăranii români, preocupaţi de cerinţele UE în domeniul agricol

Ţăranii români, preocupaţi de cerinţele UE în domeniul agricol

Majoritatea românilor din mediul rural consideră că aderarea la UE este un lucru bun, deşi afirmă că nu au avut nici de câştigat, dar nici de pierdut în plan personal, însă aproape jumătate sunt preocupaţi de condiţiile impuse de UE în domeniul agricol.
Potrivit Barometrului rural pentru anul 2007, realizat la comanda Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, aproape 70% dintre respondenţi consideră că aderarea la UE este un lucru bun, însă tot 70% afirmă că nu au avut nici de câştigat, dar nici de pierdut, în plan personal, în urma aderării.
Întrebaţi care dintre condiţiile impuse României odată cu aderarea la UE îi preocupă cel mai mult, peste 47% dintre respondenţi au făcut referire la cerinţele din domeniul agricol, precum condiţiile de cultivare a terenului agricol (peste 23%), condiţiile de creştere a animalelor (11,9%) sau cele de producere şi de comercializare a produselor animale (10,3%). Aproape 36% dintre respondenţi spun că nu îi preocupă nimic.

    Peste 80% se uită la televizor, doar 13% citesc ziare

Studiul face referire şi la consumul mediatic, la starea de sănătate şi la valorile românilor din mediul rural. Astfel, peste 82% dintre intervievaţi se uită zilnic la televizor, iar peste 48% dintre respondenţi ascultă zilnic radioul. În ceea ce priveşte presa scrisă, aproape jumătate – 44,8% – declară că nu citesc deloc ziarele, în timp ce doar 13,5% spun că citesc zilnic ziarele.
Aproape 90% dintre respondenţi nu navighează deloc pe internet şi nu merg niciodată la film, teatru sau spectacole. Doar 0,7% dintre respondenţi spun că merg la film, teatru sau la spectacole de câteva ori pe săptămână, 1,2% – de câteva ori pe lună, iar 5% – o dată pe lună sau mai rar.
În privinţa educaţiei, peste trei sferturi din cei intervievaţi şi-ar sfătui copiii să-şi continue studiile după finalizarea celor zece clase obligatorii, în timp ce doar 12% i-ar sfătui să îşi ia o slujbă. Dintre respondenţii care consideră studiile prioritare, 87% recomandă continuarea studiilor la liceu, în timp ce numai 8% au menţionat şcoala profesională sau de ucenici. Respondenţii care şi-ar sfătui copiii să-şi caute o slujbă consideră, în proporţie de 37%, că aceştia ar trebui să muncească în străinătate.

Preoţii, pe primul loc în topul încrederii

în privinţa încrederii acordate diferitelor categorii socio-profesionale, aproape 83% dintre respondenţi au plasat preoţii pe primul loc în topul încrederii, la mică distanţă se află medicii, cu 80,5%, iar pe locul al treilea – cadrele didactice din sat (66,1%).
Un procent semnificativ dintre respondenţi – aproape 30% – au apreciat că starea sănătăţii lor este proastă, iar aproape 9% că este "foarte proastă". Majoritatea însă – 52,5% – consideră că starea sănătăţii lor este "destul de bună" şi doar 8% dintre cei interviecaţi au spus că este "foarte bună".
Studiul a fost efectuat în lunile noiembrie-decembrie 2007, pe un eşantion de 1511 de persoane cu vârste de peste 18 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS