15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTemerarii băcăuani au cucerit vîrful Aconcagua

Temerarii băcăuani au cucerit vîrful Aconcagua

Mihai şi Cătălina Albu, membrii fondatori ai clubului "Explorer" din Bacău, Claudia Szabo, membră a clubului, Liliana Adochiţei, jurnalist, şi Dan Duţă, fotoreporter, s-au întors în Bacău după o expediţie de aproape două luni de zile în Anzi.
Călătoria a început în Chile şi a continuat în Argentina. Din cauza vremii, trei vîrfuri vulcanice nu au putut fi escaladate decît pînă la înălţimea de 5.400 de metri, dar expediţia nu a fost un eşec pentru că au fost atinse alte ţinte. Printre acestea se numără Goane-Goane, de 5.100 de metri, ei fiind primii români care au ajuns acolo, şi Tres Cruces, de 6.629.
La jumătatea lunii decembrie, echipa de alpinişti şi-a luat zborul către America de Sud. Scopul lor era să cucerească, în premieră naţională, trei vîrfuri din Chile şi vîrful Aconcagua din Argentina. Chiar dacă lucrurile nu s-au desfăşurat conform planului, important este că s-au întors cu toţii acasă sănătoşi. Expediţia a durat 52 de zile şi nu a fost lipsită de peripeţii. "Cînd am ajuns în Santiago de Chile am închiriat o maşină de teren pentru a ne îndrepta către vulcani. Numai că după 630 de kilometri maşina s-a stricat. Asta ne-a costat 3 zile pierdute, dar şi bani. Am reuşit să o reparăm şi să ne continuăm drumul. Am început aclimatizarea ca la carte şi ne-am îndreptat către vulcani. Din păcate, nu am reuşit să cucerim cele trei vîrfuri pe care ni le-am propus, respectiv Parinacota, Pomerape şi Guallatiri, pentru că ne-a prins iarna şi a trebuit să renunţăm. Era o vreme rea, ningea tare şi nu puteam risca. Am cucerit însă alte două vîrfuri care nu erau în plan, tot în premieră românească, Guane Guane – 5.100 metri şi Tres Cruces – 6.629 metri", ne-a spus Cătălina Albu. Dan Duţă a fost nevoit să părăsească echipa pentru că nu a reuşit să se aclimatizeze. Alpiniştii au petrecut Crăciunul şi Revelionul pe munte, departe de civilizaţie.
După ce au terminat expediţiile în Chile, s-au mutat în Argentina. Vîrful Aconcagua era ultimul hop, dar şi cel mai important. Echipa feminină şi-a propus în premieră naţională să-l cucerească. Aşa se face că, Liliana, Cătălina şi Claudia au început aclimatizarea pentru a urca pe Aconcagua. Pentru Lili Adochiţei a fost cel mai greu. Ea a plecat de la drumeţiile de pe Ceahlău pe cel mai înalt vîrf din Argentina, de 6.962 metri. "Pentru mine aclimatizarea a fost un coşmar. Trebuia să stai în cort, să ieşi să urci circa 500–1.000 m, să revii de unde ai plecat şi tot aşa. Nu mai puteam respira, nu puteam dormi şi nici mînca. Am avut momente cînd mă întrebam Oare ce caut aici? Sărbătorile nu le voi uita niciodată. Mă gîndeam că acasă este zăpadă, că se pregătesc pentru masa de Crăciun, iar eu eram în deşert. Nu vedem nici măcar un cactus. Colindele lui Hruşcă au răsunat tare ciudat în deşert", ne-a povestit Lili. A trăit o experienţă dură, pe care dacă o întrebi acum nu ar vrea să o mai repete. Este însă convinsă că în timp va rămîne în minte doar cu lucrurile frumoase. După un drum greu cu paşii număraţi şi controlaţi, în vîrf nu au mai ajuns decît Lili, Claudia şi Marius. Cătălinei i s-a făcut rău şi a fost nevoită să renunţe pe ultima sută de metri. "Este a treia încercare. Urc pînă aproape de vîrf, dar mi se face rău şi trebuie să cobor", ne-a spus Cătălina. După zece zile au reuşit să fluture steagul României pe Aconcagua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS