18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSancţiuni pentru poliţişti

Sancţiuni pentru poliţişti

Peste 200 de poliţişti din cadrul IPJ Dolj s-au ales pe parcursul anului 2007 cu sancţiuni pentru abateri disciplinare ori încălcarea Codului rutier.

 

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj care nu au avut un comportament demn de uniforma pe care o poartă au avut parte de „toleranţă zero faţă de abaterile comise“ în anul 2007. Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, anul trecut au fost sancţionaţi disciplinar 43 de poliţişti, trei ofiţeri şi 40 de agenţi pentru comiterea a 46 de abateri.

Cei mai mulţi au fost sancţionaţi pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu – nu au respectat termenele de soluţionare a problemelor cetăţenilor sau au tergiversat fără motiv dosarele penale pe care le aveau în lucru. Au fost şi cazuri de întârzieri la serviciu sau de depăşire a atribuţiilor de serviciu. Majoritatea au primit mustrări scrise, pe lângă aceştia, comisia de disciplină sancţionând şapte poliţişti cu diminuarea salariului şi trei cu amânarea acordării gradului.

Poliţişti vitezomani…

Pe de altă parte, din statistica IPJ Dolj reiese că poliţiştii doljeni au fost destul de indisciplinaţi în trafic, 212 fiind sancţionaţi de colegii lor de la Rutieră. Cei mai mulţi au fost amendaţi sau au rămas fără permisul de conducere pentru depăşirea vitezei legale, dar şi pentru nepurtarea centurii de siguranţă sau vorbitul la telefon la volan. În majoritatea cazurilor, poliţiştii se aflau în maşinile personale şi în afara serviciului atunci când au fost surprinşi greşind în trafic, câţiva dintre ei fiind lucrători în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj. Conducerea IPJ Dolj spune că, atunci când se constată o contravenţie a unui poliţist, acesta este sancţionat ca orice cetăţean. „Cei sancţionaţi în trafic au fost depistaţi fie în urma unor controale tematice, fie în timpul activităţii obişnuite a poliţiştilor de la Rutieră. În aceste cazuri nu se face nici un fel de diferenţă între ei şi ceilalţi cetăţeni“, a declarat comisar-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.

…şi poliţişti recompensaţi

IPJ Dolj se laudă însă şi cu o mulţime de agenţi şi ofiţeri care au fost recompensaţi în diferite feluri în cursul anului trecut. Aproximativ 1.300 de poliţişti au primit 3.300 de recompense pentru rezultatele bune obţinute la serviciu. Acestea au constat în felicitări verbale sau scrise, premii în bani, avansarea în grad sau oferirea unor titluri de onoare.

Unul dintre poliţiştii de onoare ales anul trecut a fost subcomisarul Victor Vlăduţ, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Calafat. Acesta a fost recompensat pentru prinderea cetăţeanului austriac Franz Zahrl, urmărit internaţional pentru că a spart o bancă în Tullun – Austria şi care se refugiase în comuna doljeană Cetate. Şeful IPJ Dolj a precizat că atât sancţiunile, cât şi recompensările vin să crească determinarea şi competenţa poliţiştilor. „Urmărim să avem un colectiv competent şi nu vom fi toleranţi faţă de abaterile comise de lucrătorii Inspectoratului“, a declarat comisar-şef Georgel Enescu, şeful IPJ Dolj.

Sancţiuni la nivel naţional

Conform bilanţului făcut public de Poliţia Română, la nivel naţional, în anul 2007, au fost aplicate 1.359 de sancţiuni, dintre care 33 de destituiri, 38 de treceri într-o funcţie inferioară, 119 amânări ale promovării, 296 de diminuări de salariu şi 870 de mustrări scrise. În acelaşi timp, au fost acordate 39.343 de recompense poliţiştilor care au avut rezultate bune şi foarte bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII