10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrganizaţii civice pregătesc proteste, cerând revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale şi a Avocatului Poporului

Organizaţii civice pregătesc proteste, cerând revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale şi a Avocatului Poporului

Un număr de 23 de asociaţii civice califică decizia CNSAS ca una care produce o restauraţie a regimului comunist şi solicită revocarea membrilor Curţii Constituţionale, ca şi a Avocatului Poporului.

În cadrul unui "protest împotriva restauraţiei", un număr de 23 de organizaţii civice consideră că decizia Curţii Constituţionale produce o "adevărată restauraţie a regimului comunist" şi solicită Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei o serie de măsuri, printre care revocarea membrilor CCR. "Organizaţiile semnatare susţin funcţionarea instituţiilor democratice, inclusiv a instituţiei Curţii Constituţionale, dar consideră că  prin decizia nr.51/2008 judecătorii Curţii Constituţionale au acţionat imoral, incompetent şi împotriva instituţiilor statului de drept", se arată într-un comunicat, în care se precizează că judecătorii Curţii Constituţionale "fac confuzii grave cu privire la fundamentele statului de drept".

Organizaţiile solicită şi revocarea imediată a Avocatului Poporului, "care prin argumentele de susţinere a neconstituţionalităţii Legii 187/1999 nu a reprezentat interesele poporului, interzicând cetăţenilor dreptul de a avea acces la propriul dosar", cu referire la sintagma instituţiei, în punctul de vedere trimis Curţii – "excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată, dispoziţiile legale atacate conţinând un venin neconstituţional".

De asemenea, organizaţiile semnatare ale protestului cer iniţierea şi adoptarea de urgenţă a măsurilor legale care să permită continuarea mecanismului de deconspirare a Securităţii şi a colaboratorilor acesteia, ca şi gestionarea arhivelor fostei Securităţi. Cele 23 de organizaţii consideră şi că decizia Curţii Constituţionale "subminează principiile şi fundamentele statului de drept şi reprezintă o întoarcere la  practicile regimului comunist".

O altă solicitare a organizaţiilor este ca membrii CNSAS să facă publice "de urgenţă" informaţiile pe care le au despre eventuala colaborare sau apartenenţă a magistraţilor, inclusiv a judecătorilor din Curtea Constituţională, la fosta Securitate.

Pentru rezolvarea acestor solicitări, organizaţiile semnatare au decis organizarea unor acţiuni de protest, în Piaţa Universităţii începând din data de 3 februarie, orele 14.00, "până la rezolvarea acestor solicitări".

Semnatarii protestului sunt Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România, Asociaţia Pro Democraţia, Alianţa Civică, Academia Civică, Freedom House România, Institutul de Politici Publice, Fundaţia Memorialul Durerii, Agenţia de Monitorizare a Presei, Miliţia Spirituală, Societatea pentru Justiţiei SoJust.ro, Societatea Timişoara, Fundaţia "Gheorghe Ursu", Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia Revoluţionarilor fără Privilegii, Asociaţia 21 Decembrie, Liga PRO EUROPA, Academia de Advocacy, Fundaţia Soros România, Grupul pentru Reforma Universitară (Timişoara), Fundaţia a Treia Europa, Blocul Naţional Sindical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU