12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrevă la CFR - Toate trenurile care trebuiau să plece din Gara de Nord au fost oprite

Grevă la CFR – Toate trenurile care trebuiau să plece din Gara de Nord au fost oprite

Trenurile care urmau să plece din Gara de Nord din Capitală în această dimineaţă, după ora 7:00, au rămas la peroane, iar casele de bilete au fost închise, protestul fiind generat de revendicări salariale.

Primii pasageri afectaţi de decizia sindicatelor au fost cei care urmau să plece spre Galaţi, însă au fost coborâţi din tren înainte cu câteva minute de plecare. Alte nouă trenuri sunt programate să plece în următoarea oră, peroanele fiind foarte aglomerate.

Ministrul Transporturilor Ludovic Orban a declarat în această dimineaţă că întreruperea activităţii în CFR de către sindicalişti este o acţiune ilegală şi a anunţat că persoanele care nu şi-au putut efectua călătoriile vor primi înapoi costul biletelor, prejudiciul urmând să fie recuperat de la cei responsabili

El i-a avertizat pe liderii sindicali că răspunderea le revine.

Orban le-a transmis şefilor de regionale să le spună angajaţilor să reia lucrul, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni.

El a subliniat că îşi menţine disponiblitatea de dialog cu sindicatele, dar a avertizat ca acestea să nu şi imagineze că va trece cu vederea ceea ce s-a întâmplat.

Orban, a declarat, aseară, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii sindicaliştilor din transportul feroviar, că mişcarea sindicală nu se poate desfăşura decât în cadru legal şi că o oprire spontană a lucrului înseamnă încălcarea prevederilor Codului Muncii şi Statutuli feroviarilor, cu consecinţe asupra celor trei companii feroviare şi a pasagerilor.

"Vreau să mai repet o dată oferta făcută de magerii celor trei companii, şi anume în cadrul general al creşterilor salariale pe anul în curs pentru tot sectorul bugetar şi pentru societăţile monitorizate, care de fapt respectă sistemul de creştere a salariilor de anul trecut, care s-a făcut în două trepte. Propunerea noastră este de creştere a salariului cu 4% la 1 aprilie şi încă 4% de la 1 octombrie, raportat nu la câştigul mediu de anul trecut, ci la salariul la nivelul lunii decembrie", a mai spus ministrul Transporturilor.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Voicu Sala, declara că la Ministerul Transporturilor a fost o "pseudonegociere", neprimind nicio ofertă scrisă privind majorările salariale, urmând să stabilească în câteva ore dacă opresc de vineri dimineaţă circulaţia trenurilor.

Liderul sindical a adăugat că la întâlnirea de joi, de la Ministerul Transporturilor, a fost o "negociere politică" cu ministrul Ludovic Orban şi cu secretarul de stat Barna Tanczos.

El a precizat că în cadrul discuţiilor au fost informaţi că nu există bugete aprobate, ceea ce înseamnă că nici oferta iniţială de creştere a salariilor la 500 de lei de la 1 ianuarie şi la 570 de la 1 mai nu a fost reală. "Membrii de sindicat au fost minţiţi", a spus Sala.

Pe de altă parte, Voicu Sala a adăugat că vor continua negocierea cu Ministerul Transporturilor.

Potrivit lui Sala, sindicaliştii au fost de acord cu oferta prezentată în urmă cu două zile de creştere a salariilor la 500 de lei de la 1 ianuarie şi la 570 de la 1 mai, care a fost cuprinsă într-un proces verbal. El a adăugat că probabil ulterior acestei oferte s-a primit un telefon din Guvern, astfel că oferta a fost retrasă.

"Oferta rezolva salarizarea şi orice conflict timp de un an", a precizat Sala.

Preşedintele Federaţiei Transportatorilor Feroviari, Victor Filip, anunţa, înainte de discuţiile de la Ministerul Transporturilor, că sindicaliştii nu pot accepta majorarea salarială propusă de Guvern de opt la sută în două tranşe.

Sindicaliştii cer Guvernului ca salariul minim pe economie de 500 lei să fie aplicat şi în ramura Transporturi, aceştia semnând deja cu ministerul de resort un accord care prevedea salariul minim de 500 de lei şi în acest domeniu, în momentul actual angajaţii din domeniu având un salariu minim de 450 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS