Sindicaliştii din sănătate sunt mulţumiţi de majorările salariale obţinute azi de la Guvern, în timp ce salariaţii din învăţământ s-au declarat "nesatisfăcuţi" de procentele oferite, respectiv 12,37% şi vor stabili, în viitorul apropiat, programul acţiunilor de protest.
În urma anunţului cu majorările salariale pentru anul 2008, pentru sectorul bugetar, o parte a liderilor sindicali chestionaţi de NewsIn s-au declarat mulţumiţi de procentele obţinute, în timp ce alţii îşi menţin ameninţările cu proteste.
Astfel, cei mai virulenţi dintre sindicalişti au fost cei din învăţământ, care au declarat că, în peripoada următoare, se vor consulta cu toţi membrii de sindicat, pentru a stabili modalităţile de protest şi datele la care acestea vor avea loc. Atât preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, cât şi liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Cătălin Croitoru, şi-au manifestat "totala insatisfacţie" faţă de procentele oferite de Guvern, în condiţiile în care cererea lor s-a încadrat între 30 şi 50%.
Reprezentantul Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat că procentul oferit de Guvern este mai mare decât cel pe care l-a înaintat ministrul muncii, Paul Păcuraru, la întâlnirea de marţi seara, dar că este nemulţumit de discriminarea care se face între bugetari, unii obţinând mai multe procente în plus la salariu faţă de alţii. Totodată, Marica a spus că nu renunţă la ideea unei noi întâlniri cu Păcuraru sau cu premierul Tăriceanu, pentru a discuta raţiunile pentru care s-a făcut această diferenţiere între salariaţi şi "poate se mai poate schimba ceva".
Singurii bugetari care sunt pe deplin mulţumiţi de majorările obţinute sunt sindicaliştii din sănătate, care, potrivit preşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, au primit "toate elementele stipulate în acordul semnat cu Ministerul Sănătăţii". Liderul sindical a precizat că cei peste 11% sunt în graficul negocierilor, iar pe lângă majorarea salarială, sanitarii vor mai obţine şi toate celelalte drepturi negociate. De asemenea, Petcu a spus că greva anunţată nu va mai avea loc, pentru că, deşi majorarea salarială se va aplica din aprilie, personalul medico-sanitar a obţinut alte drepturi care se vor acorda începând din ianuarie.
Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a declarat astăzi, după şedinţa Executivului, că Guvernul a majorat salariile din învăţământ cu 12,37%, pe cele din sistemul sanitar cu 11,3%, iar pe cele ale funcţionarilor publici cu 10,25%, majorările urmând a fi aplicate în două etape, în aprilie şi octombrie.
Potrivit Memorandumului pentru majorarea salariilor din sistemul bugetar, pentru anul 2008, procentul mediu de creştere a salariilor este de 9,5%, cele mai multe procente obţinând profesorii, respectiv 12,36%, iar cel mai puţin militarii, funcţionarii din penitenciare şi personalul din poliţie şi interne, respectiv 4,04%. Totodată, funcţionarii publici şi personalul contractual vor primi, în 2008, salarii mai mari cu 10,25%, iar diplomaţii nu vor primi nicio majorare salarială, deoarece veniturile acestora au fost majorate în trimestul patru al anului trecut.
Păcuraru a mai explicat că, faţă de 2004, salariile bugetarilor vor fi crescut, la finele anului 2008, cu valori cuprinse între 43%, în cazul magistraţilor şi judecătorilor, şi 110%, în cazul diplomaţilor. Astfel, comparativ cu 2004, salariile funcţionarilor publici s-au majorat cu 70%, ale personalului contractual, cu 75% şi ale poliţiştilor şi angajaţilor din interne, cu 54,1%, plus un spor de fidelitate de 14%. Totodată, salariile în învăţământ au crescut cu 75,7%, iar pentru personalul medico-sanitar, cu 81,6%.
Păcuraru a precizat că majorările salariale se vor aplica în două etape, respectiv din aprilie şi din octombrie, şi că procentul de creştere a fost stabilit în funcţie de inflaţie şi de productivitatea muncii.