Fermierii vor putea beneficia de un sprijin nerambursabil de 50% pentru proiectele de modernizare a exploataţiilor agricole, valoarea cofinanţării fiind de cel mult un milion de euro, iar valoarea proiectului de cel mult două milioane de euro, potrivit proiectelor de ghiduri publicate de MADR.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a postat astăzi pe site-ul instituţiei propuneri de ghiduri pentru solicitanţii fondurilor de dezvoltare rurală, pentru trei măsuri prevăzute de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Astfel, pentru măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole", sunt disponibile fonduri de peste 991 milioane de euro, din care 80 % fonduri europene şi 20 % fonduri de la bugetul naţional. Prin această măsură se acordă fonduri nerambursabile sub forma de cofinanţare publică, la care trebuie să se adauge contribuţia privată.
Potrivit ghidului, plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin această măsură este de 5.000 de euro, suma reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. În ceea ce priveşte valoarea maximă a proiectelor, în ghid se precizează că un proiect poate să ajungă la trei milioane de euro, dacă sunt realizate şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile şi la patru milioane de euro, în cazul în care beneficiarii sunt asociaţiile.
Beneficiarii eligibili pot fi persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice care funcţionează în domeniul agricol. În categoria beneficiarilor nu se încadrează exploataţiile de subzistenţă, unde producţia este destinată doar consumului propriu, dar nici organizaţiile de producători de legume şi fructe, în cazul în care au primit deja sprijin financiar pentru realizarea investiţiilor.
În cadrul acestei sunt sprijinite investiţiile orientate spre dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile privind adaptarea construcţiilor agricole pentru respectarea standardelor comunitare şi pentru creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole.
Se acordă prioritate pentru proiectele care realizează investiţii în sectorul vegetal, printre care culturi de legume, pepiniere şi plantaţii de pomi, căpşunării, culturi de câmp sau plantaţiile de viţă de vie pentru vin (exclusiv plantare şi replantare) şi struguri de masă. De asemenea, în sectorul zootehnic, au prioritate proiectele pentru creşterea bovinelor, porcinelor, ovinelor sau păsărilor.
Fondurile alocate acestei măsuri nu pot finanţa investiţii pentru achiziţionarea de teren sau de bunuri second-hand. De asemenea, sunt neeligibile cheltuielile legate de costuri operaţionale, inclusiv costuri de întreţinere şi chirie, precum şi comisioane bancare sau costurile garanţiilor. În egală măsură, nu sunt eligibile costurile afer