29.5 C
Craiova
vineri, 18 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDezbateri aprinse pe uninominal în comisiile juridice reunite

Dezbateri aprinse pe uninominal în comisiile juridice reunite

Diferenţele de opinie între partide s-au făcut vizibile încă de la prima şedinţă a comisiilor juridice reunite de astăzi, în condiţiile în care liberalii au propus eliminarea listei de rezervă, UDMR şi PSD votarea acesteia, iar PD dezbaterea întregului proiect de lege pentru a avea o lege perfectă.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, au arătat că pentru a avea uninominal cât mai repede, cea mai simplă soluţie este eliminarea articolelor declarate neconstituţionale. Liberalii au explicat că eliminarea articolelor respective nu influenţează restul prevederilor şi nici pe ansamblu sistemul electoral nou introdus. Mihai Voicu a argumentat că legiuitorul, Guvernul, nici măcar nu s-a gândit la introducerea unei liste de redistribuire, că acest lucru nici nu s-a avut în vedere, ci doar s-a dorit găsirea unei soluţii în cazul în care un partid câştigă mai mult de jumătate plus unu din voturile dintr-un colegiu electoral. "Trebuie să plecăm de la ideea că pe aceste liste nu se ascunde nimeni. (…) Pentru punerea în acord a textului legii cu decizia Curţii este nevoie doar de eliminarea a trei articole şi adăugarea unui alineat nou. Eliminarea listei nu împiedică cu nimic. Sistemul merge în continuare", a spus el. La rândul său, Bogdan Olteanu, prezent la dezbateri, a explicat că redistribuirea, care se va face doar dacă un partid câştigă 51% din mandate, va consta în acordarea de mandate celorlalţi candidaţi performanţi ai partidului, dar din alte colegii sau judeţe. "Redistribuirea se va face dintre cei mai performanţi candidaţi ai partidului la nivel naţional. Este cea mai simplă şi mai scurtă soluţie", a pledat Olteanu. El a adăugat că dacă eliminarea listei va fi acceptată de celelalte partide, comisiile juridice se vor încadra în termenul pe care Birourile Permanente l-au dat comisiilor juridice pentru reexaminarea legii, adică 31 ianuarie.

Pesediştii, democrat-liberalii, udemeriştii şi peremiştii nu s-au arătat însă încântaţi de simpla eliminare a listei, fiecare partid venind cu câte o soluţie.

Astfel, deputatul PSD Florin Iordache a spus că nu este normală nici eliminarea listei, nici menţinerea unei liste naţionale, şi că o posibilă soluţie ar fi înlocuirea listei naţionale cu una judeţeană. În acest fel, cetăţenii dintr-un judeţ nu vor avea un parlamentar care a candidat în altă circumscripţie şi care nu ar cunoaşte realităţile locului, a explicat Iordache. El a mai spus că există şi alte soluţii şi pentru ca partidele să poată veni cu propuneri şi să aibă timp de gândire a cerut sistarea lucrărilor pentru a doua zi.

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus şi el că soluţia a fost indicată chiar de Curtea Constituţională. În acest sens, el a citit din decizia Curţii care obiecta că lista de redistribuire nu e supusă niciunui vot. În consecinţă, a arătat udemeristul, o listă trebuie făcută, dar ea trebuie votată, fie împreună cu lista de candidaţi înscrişi în competiţie uninominal, fie separat. Astfel, s-ar elimina posibilitatea ca, dacă într-un judeţ, un partid a propus de exemplu trei candidaţi, dar ar câştigat voturi pentru încă trei, acele mandate să rămână neocupate, fie pentru că alte partide nu au obţinut numărul de voturi necesar, fie pentru că nu a existat o listă de rezervă. "Chiar CCR ne-a sugerat ca o listă de compensare să primească un vot", a declarat udemeristul.

Celelalte partide au fost de acord cu soluţia UDMR, inclusiv PRM, a cărei senatoare Virginia Vedinaş, a recunoscut "cu onestitate" meritul argumentelor lui Marton. În plus, PRM a mai cerut timp ca să discute în grupurile sale parlamentare şi pentru a veni cu propuneri.

Spre soluţia votării listei s-a îndreptat şi pesedistul Anghel Stanciu. El a ironizat uşurinţa cu care liberalii au eliminat lista de rezervă. "Dacă scoatem dintr-o structură două grinzi şi un stâlp, spunând că îi creştem rezistenţa, s-ar putea să ne cadă în cap. Să eliminăm lista de rezervă fără să analizăm ce se întâmplă cu celelalte articole ar fi o greşeală", a declarat el. El a marşat spre aceeaşi soluţie ca a UDMR spunând că alegătorul trebuie să aibă posibilitatea să-şi exprime preferinţa atât pentru un candidat care candidează uninominal, cât şi pentru o listă de redistribuire propusă de partide. Stanciu le-a cerut parlamentarilor să recunoască că de fapt sistemul pe care îl propune Guvernul este unul mixt, dar că în acest moment legea e imperfectă şi riscă să devină inaplicabilă. "Trebuie să alegem dintre două drumuri, dacă alegem ceva ce nu există şi acceptăm propunerile Guvernului sau ne îndreptăm spre ceva care există şi funcţionează", a conchis el, pledând din nou pentru votarea unei liste de rezervă.

Cât priveşte PD-L, reprezentanţii acestuia au pledat pentru o discuţie de fond pe întreg proiectul. Deputatul PD-L Daniel Buda l-a criticat pe Mihai Voicu care spusese că eliminarea listei nu provoacă distorsiuni semnificative.  "Noi trebuie să avem legi care sa fie perfecte. Ce a propus Guvernul nu e fezabil. Trebuie să mergem spre un sistem de vot care răspunde la exigenţe maxime, de aceea propun să luăm în discuţie întreg proiectul Guvernului să vedem cum îl putem armoniza cu celelalte proiecte pentru a avea un sistem bun", a declarat el. Propunerea lui Buda a fost respinsă de penelişti şi udemerişti care i-au acuzat pe cei de la PD-L că încearcă să forţeze discutarea propriului proiect pe acest subiect, referitor la votul uninominal majoritar în două tururi de scrutin.

Liberalii i-au acuzat pe reprezentanţii celorlalte partide că nu doresc de fapt adoptarea acestui proiect. "Lucrurile sunt clare. E suficient să eliminăm cele două prevederi declarate neconstituţionale. Toate celelalte propuneri nu fac decât să lungească discuţia, să tergiverseze. Dacă vrem să avem uninominal la viitoarele alegeri, mâine comisia trebuie să facă raport", a declarat Olteanu la finalul şedinţei. El a respins teoriile conform cărora vor exista judeţe fără mandate ocupate sau vor rămâne cetăţeni nereprezentaţi.

Discuţiile din comisiile juridice reunite vor continua miercuri dimineaţă.

Conducerea Parlamentului a mandatat luni comisiile juridice ale celor două Camere pentru a analiza proiectul de lege privind votul uninominal, în sensul în care acesta trebuie pus de acord cu decizia Curţii Constituţionale. Hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost luată după ce, iniţial, parlamentarii convocaseră Comisia de cod electoral, însă, din motive de procedură, ei au stabilit că problema este de competenţa comisiilor juridice care ar urma să studieze legea în şedinţă comună convocată pentru ziua de miercuri şi joi.

În decembrie anul trecut, magistraţii Curţii Constituţionale au admis excepţiile de neconstituţionalitate invocate de şeful statului în privinţa Legii votului uninominal care a fost adoptată prin procedura angajării răspunderii Guvernului. CCR a declarat neconstituţionale două articole, dintre care unul referitor la lista naţională de rezervă care ar fi fost introdusă pentru repartizarea mandatelor în cazul în care un partid ar fi câştigat jumătate plus unu din numărul portofoliilor din colegiile uninominale, listă care însă nu era supusă votului, ci doar afişată la secţiile de votare. Un al doilea articol viza introducerea posibilităţii de declanşare a alegerilor anticipate în situaţia reorganizării administrativ teritoriale.

Pe de altă parte, PNL,UDMR şi PSD au anunţat marţi că au primit o scrisoare de la preşedintele Băsescu prin care li se cere să susţină varianta de uninominal în două tururi, dar au anunţat că îşi menţin în continuare opiniile exprimate anterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS