10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficialii europeni standardizează viramentele bancare în euro

Oficialii europeni standardizează viramentele bancare în euro

După introducerea monedei unice, care a simplificat tranzacţiile în zona euro, oficialii europeni vor să simplifice şi alte forme de plată, o primă etapă fiind începută astăzi, prin lansarea unui instrument standardizat pentru viramentele bancare, în încercarea de a înlesni plata prin card, scrie AFP.

"După modelul plăţilor cu monede sau bancnote de euro, nu va mai exista nicio diferenţă între un virament bancar de la Roma la Frankfurt sau de la Viena la Salzburg", a declarat un membru director al Băncii Centrale Europene (BCE), Gertrude Tumpel-Gugerell, în cadrul prezentării acestei iniţiative.

Zona Unică de Plăţi în Euro (SEPA) acoperă zona euro, însă şi celelalte state ale Uniunii Europene (UE), precum şi Norvegia, Lichtenstein, Islanda şi Elveţia.

Obiectivul este ca, în trei ani, să poată fi folosit un singur cont bacar pentru realizarea tuturor operaţiunilor în euro: viramente, extrageri şi plăţi prin card, fără să se ţină cont de domiciliu. Operaţiunea va fi la fel de simplă, de sigură şi la acelaşi cost cu cele naţionale.

În prezent, este imposibil, de exemplu, să fie achitată prin debit direct o factură telefonică dintr-un cont bancar deschis într-o altă ţară europeană.

"Schimbarea nu va fi bruscă, trecerea se va face treptat în următorii trei ani", a explicat un expert european. "Mijloacele de plată SEPA vor fi introduse progresiv şi vor coexista, pentru o perioadă, cu actualele sisteme naţionale", a adăugat acesta.

Sistemul standardizat de viramente a fost cel mai simplu de pus în practică. O reglementare din 2001 obliga, deja, băncile să factureze toate viramentele în euro din spaţiul UE la acelaşi preţ cu cel naţional.

Un mecanism european de debit direct va fi pus în practică cel târziu pe 1 noiembrie 2009. Cea de-a treia etapă, ce va marca sfârşitul cărţilor de credit "naţionale", este planificată pentru sfârşitul lui 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS