19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputaţii jurişti au introdus în Codul Penal înalta trădare săvârşită de preşedinte

Deputaţii jurişti au introdus în Codul Penal înalta trădare săvârşită de preşedinte

Deputaţii din Comisia juridică au aprobat astăzi un amendament la Codul Penal prin care este introdusă şi definită înalta trădare săvărşită de preşedintele României, infracţiunea fiind sancţionată cu închisoare de la 15 la 25 de ani.
Infracţiunea era deja prevăzută de articolul 96 din Constituţie, în care se precizează că cele două Camere ale Parlamentului, cu votul a cel puţin două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor, pot hotărî punerea sub acuzare a preşedintelui României pentru înaltă trădare. Norma constituţională nu avea însă susţinere în Codul Penal, amendamentul urmărind să acopere tocmai acest vid legislativ. Astfel, la articolul 155 din Codul Penal, care defineşte infracţiunea de trădare, a mai fost introdus un alineat care precizează că "înalta trădare este trădarea definită la articolul 155, dacă este săvârşită de preşedintele României". Pedeapsa este identică cu cea pentru trădare.
Potrivit prevederilor art.155 Codul Penal, trădarea este fapta cetăţeanului român sau a persoanei fără cetăţenie domiciliată pe teritoriul statului român, de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin acţiuni de provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine, ori de subminare economică sau politică a statului, ori de aservire faţă de o putere străina, sau de ajutare a unei puteri străine pentru desfăşurarea unei activităţi duşmănoase împotriva siguranţei statului şi se pedepseşte cu detenţiune pe viaţa sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII