15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraioveni cu 40.000 de euro pe lună

Craioveni cu 40.000 de euro pe lună

Cel mai bine plătiţi craioveni lucrează sau sunt acţionari la firme de termopane, de construcţii de imobile, de poduri, fabricare a betonului, servicii de telecomunicaţii, lucrări de artă. Printre cei zece doljeni cu salarii de top figurează o singură femeie.

 

Primii zece doljeni cel mai bine plătiţi activează, în principal, în societăţi private al căror obiect de activitate se regăseşte în domeniul construcţiilor. Aceştia fie au propriile firme şi şi-au acordat salarii grase, fie mai sunt acţionari la alte societăţi, astfel că veniturile lor cumulate au ajuns şi la 40.000 de euro pe lună. Potrivit datelor din fişele fiscale depuse la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în anul 2006 au existat craioveni ale căror venituri totale declarate la fisc le depăşesc de zeci de ori pe cele ale unui muritor de rând. La baza acestor calcule au stat, în principal, veniturile din salarii, dividendele şi alte venituri personale care se trec în fişele fiscale şi declaraţiile de venit anuale. Pe lista Finanţelor doljene figurează mai multe persoane care au avut salarii şi alte venituri de 471.000 de euro pe an (de persoană), respectiv aproape 40.000 de euro pe lună, la un curs de 3,5 lei pentru un euro. Astfel, din veniturile anuale declarate de cel mai bogat salariat craiovean s-ar putea plăti salariul minim pe economie actual pentru 3.300 de persoane. Sumele pe care le-au încasat cei zece doljeni „de top“ într-un singur an totalizează aproape 100 de miliarde de lei vechi, cam cât bugetul anual a 15 primării comunale din judeţ. În topul celor zece doljeni cu cele mai mari venituri anuale înregistrate la DGFP Dolj figurează o singură femeie, care lucrează la o instituţie financiar-bancară din Craiova şi ocupă locul nouă în top. Invocând secretul fiscal, DGFP Dolj nu poate dezvălui identitatea miliardarilor cu cele mai mari salarii şi venituri personale.

1,37 miliarde pe lună din termopane

Cel mai mare venit anual l-a avut un bărbat care lucrează într-o companie privată care are ca obiect de activitate, conform codului CAEN (Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională) „fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii“, în special termopane. Acesta a realizat pe 2006 un venit de 1.650.415 lei, adică 16,5 miliarde de lei vechi. Cetăţeanul cu pricina a încasat pe lună 137.534 de lei, adică 1,37 miliarde de lei vechi. Pe locul doi în clasamentul celor zece salarii de top se află un bărbat care lucrează tot într-o firmă de termopane şi care a avut în 2006 venituri salariale plus alte venituri personale de 1.650.000 de lei. Pe locul al treilea figurează o persoană care lucrează în construcţii de clădiri şi poduri, cod CAEN „construcţii de clădiri şi lucrări de geniu“, dar care are şi o firmă de fabricare a betonului. Veniturile salariale ale acesteia au fost de 1.642.397 lei, foarte aproape de primii doi clasaţi. Începând cu locul patru, salariile încep să se subţieze, dar tot se situează în jurul a zece miliarde de lei vechi pe an. Locul patru înseamnă 1.019.406 lei, venituri provenite din două firme cu profile de activitate „lucrări de construcţii, inclusiv lucrări de artă“, „construcţii de clădiri şi lucrări de geniu“.

Un sportiv printre miliardari

Pe locul cinci în topul doljenilor cu cele mai mari salarii figurează şi un sportiv, despre care se spune că ar fi fotbalist şi care a încasat în 2006 venituri de 765.429 de lei. Construcţiile şi arta au fost bănoase şi pentru alt craiovean, al şaselea pe judeţ, care din activitatea denumită „lucrări de construcţii, inclusiv lucrări de artă“ a câştigat 745.096 de lei. Din serviciile de telecomunicaţii şi-a luat banii cea de-a şaptea persoană, care a totalizat 539.786 de lei pe an.

Instituţiile financiar-bancare, la coadă

Locul opt îi revine unui bărbat care are o activitate de „spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi a blănurilor“. Acesta s-a îmbogăţit într-un an cu 431.816 lei noi. La punctul nouă se regăseşte cea mai bine plătită femeie din Dolj, care activează în domeniul financiar-bancar şi a avut un venit de 431.747 de lei anual. Un singur reprezentant din agricultură şi-a declarat la Finanţele doljene venituri babane. Acesta a fost al zecelea în topul celor mai bogaţi angajaţi, a desfăşurat activităţi de „cultivare a cerealelor şi a altor plante“ şi „comerţ cu ridicata al cerealelor“ şi a încasat 394.396 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII