11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSăcelu, singura staţiune din Gorj fără canalizare

Săcelu, singura staţiune din Gorj fără canalizare

Săcelu, singura zonă din judeţul Gorj declarată staţiune de interes local, nu are canalizare. Lipsa acestei utilităţi poate pune în pericol existenţa ei, pentru că apele minerale cu proprietăţi multiple în tratarea numeroaselor afecţiuni pot fi infectate.

 

În sediul Palatului Administrativ din Târgu Jiu a avut loc ieri o întâlnire între factorii responsabili cu tema dezvoltării staţiunii. Tudor Vîlceanu, şeful staţiunii, a pus în discuţie cea mai arzătoare problemă a zonei. Acesta a spus că izvoarele pot să-şi piardă calităţile din cauza lipsei canalizării: „Trebuie rezolvată canalizarea. Fără aceasta, resursele de apă minerală dispar şi turismul la fel. E cea mai mare problemă a staţiunii“.

Baza de tratament, bazinele cu ape minerale şi plaja aparţin Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, fiind preluate de la sindicatele miniere, care le-au cumpărat de la OJT în anii ’90. Tudor Vîlceanu a venit la conducerea bazei de tratament şi a bazinelor în anul 1999. Acesta spune că a curăţat bazinele, care erau infectate: „Lucrurile acum sunt în ordine. Am salvat apele şi potenţialul turistic al zonei. Analizele apelor trebuie refăcute şi costă în jur de 200 de milioane de lei vechi“.

Cantina a fost retrocedată

Turiştii care vin la baza de tratament sunt nevoţi să mănânce la cantina taberei şcolare, aflată la o distanţă destul de mare de staţiune, pentru că imobilul în care funcţiona cantina-restaurant a fost retrocedat urmaşilor foştilor proprietari. Din acest motiv, Casa de Pensii nu a mai încheiat contract pentru biletele de tratament ale pensionarilor. Acesta a mai ridicat şi problema salubrizării: „Am contract cu societatea Primăriei Târgu Cărbuneşti, dar trebuie să mă rog să vină şi să ridice gunoiul“.

Apele de la Săcelu fac minuni

Apele de la Săcelu sunt saline, sulfo-iodurate concentrate şi nămoluri sapropopelice, fiind indicate în tratamentul diferitelor afecţiuni. Tudor Vîlceanu spune că a asistat la adevărate minuni: „Am văzut cu ochii mei minuni. Un medic din Târgu Jiu a venit să se trateze. Mergea în baston şi după o lună de tratament nu mai avea nevoie de nici un sprijin. A urcat scările până la biroul meu fără nici un sprijin“.

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a precizat că, după întâlnirea de ieri, se va constitui un grup de lucru care va avea ca sarcină rezolvarea problemelor cu care se confruntă staţiunea şi întocmirea de proiecte pentru dezvoltarea acestei zone. Acesta a spus că, în 2008, vor începe lucrările de modernizare a drumului judeţean care face legătura cu staţiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS