21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu: Preşedintele nu judecă şi nu incriminează pe nimeni

Traian Băsescu: Preşedintele nu judecă şi nu incriminează pe nimeni

Preşedintele Traian Băsescu a făcut în această seară o declaraţie de presă, atât în legătură cu avizul de începere a urmăririi penale pe care l-a dat pentru opt actuali sau foşti membri ai guvernului, cât şi cu privire la numirea la Ministerul Justiţiei a Noricăi Nicolai. Cu aceeaşi ocazie, şeful statului a dezvăluit că s-a întâlnit în această seară la Cotroceni cu premierul Tăriceanu pentru a analiza împreună documentele din mapa profesională a Noricăi Nicolai. După întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu primul-ministru Tăriceanu, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că "niciunul nu şi-a schimbat punctul de vedere" asupra numirii Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei, dar că au concluzionat că trebuie să găsească o soluţie.

"Am putut disacuta în cunoştinţă de cauză, având în faţă mapa profesională a Noricăi Nicolai. Niciunul dintre noi nu şi-a schimbat punctul de vedere, dar am concluzionat că trebuie să găsium o soluţie. Nu vreau să concluzionaţi că cineva a pierdut sai altcineva a câştigat, pentru că premierul a venit la Cotroceni. Aceasta este o legătură instituţională corectă".

"Dincolo de faptul că oameni au stat în puşcărie ca urmare a faptelor Norăi Nicolai. Eu nu sunt ostil doamnei Norica Nicolai, dar consider că România trebuie să aibă un ministru imaculat, ceea ce nu este compatibil cu unele acte ale acesteia", a afirmat preşedintele. Şeful statului a amintit de episodul "Nepoata" din Parlamentul României, cât şi unele greşeli pe care Norica Nicolai le-a făcut ca procuror.

Preşedintele i-a criticat şi pe cei care se referă la mapele profesionale ca fiind "dosare de cadre": "Nu pot să cred decât că unii sunt rău intenţionaţi, alţii sunt imorali şi alţii nu cunosc legea. Nu este vorba despre doasarul de cadre al Noricăi Nicolai, ci despre un dosar profesional".

Legat de cele opt dosare de urmărire penală, Traian Băsescu a sublinat că "preşedintele nu judecă şi nu incriminează pe nimeni. El doar permite desfăşurarea actelor de justiţie şi nimic altceva. Este o procedură cerută de Constituţia României".

Preşedintele Traian Băsescu a dat astăzi undă verde pentru începerea cercetării penale împotriva a opt actuali sau foşti miniştri. La cererea DNA şi a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şeful statului a cerut ministrului interimar al Justiţiei să declanşeze procedurile împotriva lui Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, Miron Tudor Mitrea, fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale, Nicolae Paul Anton Păcuraru, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ioan Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei şi Comerţului, Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS