19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitaţii de zeci de miliarde, blocate de contestaţii

Licitaţii de zeci de miliarde, blocate de contestaţii

Mai multe licitaţii organizate de administraţiile locale din Dolj pentru lucrări de alimentare cu apă sau poduri şi podeţe sunt blocate de câteva luni din cauza ritmului greoi cu care lucrează Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Potrivit autorităţilor judeţene, Primăriile Poiana Mare, Pieleşti, Brădeşti şi Celaru au organizat în luna octombrie licitaţii pentru contractarea unor lucrări de alimentare cu apă şi construirea de poduri şi podeţe, proiecte câştigate prin Ordonanţa nr. 7. Rezultatele licitaţiilor au fost contestate de firmele care au pierdut, iar dosarele au fost transmise, potrivit legii, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care are obligaţia de a rezolva astfel de cazuri.

Numai că soluţia CNSC nu a ajuns nici până astăzi în comune, fapt pentru care contractele nu au putut fi semnate, iar lucrările sunt blocate. Cristi Ungureanu, şeful Serviciului de Achiziţii din Consiliul Judeţean Dolj, a declarat că, în general, o licitaţie care s-a soldat cu o contestaţie se finalizează printr-un contract abia după cinci-şase luni de la primul pas făcut pentru organizarea ei, în timp ce o licitaţie fără probleme se termină în trei luni. „La nivelul acestui consiliu, care este o instituţie fără ingerinţe, se acţionează ca în instanţă, cu şapte complete de judecată. S-au aglomerat din ţară atâtea contestaţii încât vraful de dosare rămâne la fel mereu“, a spus miercuri preşedintele consiliului judeţean, Ion Prioteasa.

Primarul comunei Poiana Mare, Petre Simion, a declarat că nu a intervenit pe lângă reprezentanţii CNSC pentru a grăbi soluţionarea dosarului ca să nu creeze suspiciuni în rândul membrilor completului de judecată.

Drumul către Braloştiţa, blocat de ofertant

Probleme cu licitaţiile are şi Consiliul Judeţean Dolj, care se chinuieşte de câteva luni să demareze lucrările la drumul judeţean ce face legătura cu localitatea Braloştiţa. Licitaţia a fost contestată de societatea Energoconstrucţia, antreprenorul fiind declarat neeligibil de comisia de licitaţie din pricina datoriilor la bugetul de stat. Cu toate că şi CNSC a dat dreptate autorităţii contractante, CJ Dolj, Energoconstrucţia a dus contestaţia în instanţă, unde a şi pierdut. Potrivit reprezentanţilor CJ, licitaţia pentru realizarea lucrărilor de reabilitare în valoare de 8,13 milioane de lei va fi reluată în acest an, dat fiind faptul că în cursă nu a mai rămas nici o firmă ofertantă. „O luăm de la început pentru că mai rămăsese doar Energoconstrucţia în cursă. Celelalte firme participante au fost descalificate pentru că depuseseră oferte peste cea admisă de consiliul judeţean“, a spus Cristi Ungureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS