24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci clerici români, îndepărtaţi din Republica Moldova

Cinci clerici români, îndepărtaţi din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat notă cu regret de decizia autorităţilor de la Chişinău de a îndepărta de pe teritoriul Republicii Moldova patru preoţi şi o călugăriţă, cetăţeni români, care fac parte din clerul Mitropoliei Basarabiei.
ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, este titular al unui paşaport diplomatic, eliberat de autorităţile române, şi, prin urmare, înaltul prelat a fost supus, la sfârşitul anului trecut, unui control vamal „neuzual pentru titularii unor astfel de paşapoarte“, se arată într-un comunicat al Ministerului român de Externe. Mitropolitul Basarabiei a fost reţinut la Vama Sculeni, când se întorcea dintr-o deplasare de la Iaşi. Mitropolitul a fost percheziţionat două ore de grănicerii moldoveni şi i s-a impus să semneze un act prin care să confirme că nu deţine asupra sa droguri.
Pe 3 ianuarie 2008, însărcinatul cu afaceri al României la Chişinău a avut o întrevedere cu ÎPS Petru, pe care l-a informat în legătură cu drepturile titularilor de paşapoarte diplomatice, precum şi despre condiţiile legale de intrare şi şedere în Republica Moldova a cetăţenilor români.
MAE apreciază că situaţia creată în jurul cetăţenilor români, membri ai clerului Mitropoliei Basarabiei, se putea soluţiona fără recurgerea la măsuri radicale.
Deciziile de îndepărtare a clericilor români de pe teritoriul moldovean intervin la câteva săptămâni după ce Chişinăul a expulzat doi diplomaţi din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, în urma unor declaraţii făcute de ambasadorul Filip Teodorescu, pe care autorităţile moldovene le-au considerat o contestare a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial şi a actualei frontiere moldo-române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII