34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025

Agonia leului

De la jumătatea anului, moneda naţională a început să se deprecieze faţă de euro, cursul ajungând în noiembrie la 3,62 lei/euro. Analiştii consideră că seceta şi evoluţia negativă a pieţelor externe au influenţat căderea leului, dar sunt optimişti pentru 2008.

În 2007, evoluţia cursului de schimb al leului a fost caracterizată de o mare volatilitate. Creşterea în noiembrie a dobânzii de politică monetară a BNR a pus presiune pe curs, care atinsese valori record, spun analiştii economici. În 2007, cursul euro-leu a avut extreme îndepărtate, de la 3,1 la 3,7 lei. În luna decembrie, leul pare să se înscrie pe palierul 3,4 – 3,5, infirmând previziunile optimiste de anul trecut, care mizau pe un curs între 3,1 şi 3,2.

Analiştii economici au încercat să explice cauzele care au dus la evoluţia slabă a leului în 2007. Prima influenţă este cea internă, dată de inflamarea preţurilor, cauzată de anul agricol slab care a dus la creşterea exagerată a preţurilor la alimente. A doua influenţă este cea externă, criza economică mondială generată de căderea pieţelor imobiliare din SUA şi Marea Britanie şi de inflaţia puternică din UE. Economia românească resimte acum mult mai acut şocurile transmise de economia mondială.

 

Minimul atins

în noiembrie

 

La mijlocul lunii decembrie, moneda naţională era mai slabă decât la începutul anului, în condiţiile în care majoritatea analiştilor estimau în 2006 că leul se va aprecia pe termen lung. Cotaţia monedei naţionale a oscilat între un minimum de 3,112 lei pentru un euro, înregistrat în luna iulie, şi un maximum de 3,622 lei/euro – atins spre sfârşitul lunii noiembrie. A început anul la un curs de 3,356 lei/euro şi s-a apreciat treptat până la 3,285 lei/euro la începutul lui iulie. Cotaţia a ajuns la 3,1112 lei/euro pe 2 iulie, cea mai puternică poziţie a leului în 2007. BNR a considerat cotaţia de pe 2 iulie ca fiind nesustenabilă şi în consecinţă a intervenit pe piaţă şi a depreciat leul, a recunoscut mai târziu conducerea băncii, citată de agenţiile de specialitate. Ulterior, moneda naţională ajungea la 3,4 lei/euro şi a pierdut continuu în faţa monedei europene, mai ales pe parcursul lunii noiembrie, ajungând la maximul anului: 3,6221 lei/euro. BNR a corectat evoluţia monedei naţionale din declaraţii, cursul atingând la jumătatea lunii decembrie 3,54 lei/euro. Trăgând linie, putem spune că în primul an după aderarea la UE datele statistice arată o monedă naţională mai slabă decât la începutul lui 2007. Analiştii consideră că spre finalul lui 2008 moneda naţională se va aprecia, ca urmare a creşterii investiţiilor străine directe în România. Absorbţia fondurilor europene va fi simţită pentru prima oară anul viitor, iar diferenţa dintre dobânzile la lei şi cele la dolari sau euro se va mări dacă BNR va majora dobânda-cheie, iar banca centrală americană şi cea europeană le vor diminua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS