Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat astăzi că nu a luat niciodată în considerare posibilitatea ca privatizarea Daewoo Craiova să nu fie acceptată de către Comisia Europeană (CE). "Noi ne aşteptăm ca această privatizare să fie acceptată, nu ne-am pus nicio clipă problema ca privatizarea să fie stopată", a declarat ministrul Varujan Vosganian.
La rândul său, secretarul de stat din cadrul MEF, Alice Bîtu, a afirmat că a solicitat autorităţilor europene să recunoască un ajutor de stat regional la privatizarea firmei, prevedere inclusă în contractul de trecere în proprietate privată.
"Am trimis miercuri o scrisoare CE, independentă de investigaţia acesteia, dar complementară, prin care solicităm ca privatizarea să fie considerată ajutor de stat regional pentru privatizare, aceasta fiind o prevedere din contractul cu Ford", a declarat Alice Bîtu.
Ea a explicat că această solicitare nu are legătură cu investigaţia iniţiată de CE.
Contractul de privatizare a Automobile cu grupul american Ford a fost semnat în luna septembrie. Comisia Europeană a decis investigarea unei posibile acordări de ajutoare de stat în cazul Automobile Craiova şi a emis un ordin prin care cere României să suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost în prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigaţie amănunţită asupra unor posibile ajutoare acordate în contextul privatizării Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, şi vânzării sale către Ford Motor Company în septembrie 2007.
Ford a fost de acord să plătească Guvernului României 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul uzinei de la Craiova. Producătorul american s-a angajat totodată la investiţii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii şi pentru creşterea producţiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar şi pentru suplimentarea numărului de angajaţi.