13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 400.000 de diabetici îşi pot face gratuit analiza de determinare a hemoglobinei

Peste 400.000 de diabetici îşi pot face gratuit analiza de determinare a hemoglobinei

Peste 400.000 de pacienţi care suferă de diabet îşi pot face gratuit, începând de astăzi, o analiză de determinare a hemoglobinei glicozilate care va permite evaluarea stării de sănătate şi în baza căreia va fi stabilit tratamentul pentru şase luni.
Ministrul sănătăţii a explicat că pe baza acestei analize vor fi stabiliţi nişte parametri în funcţie de care bolnavilor li se vor putea prescrie medicamente pentru şase luni, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze o dată la două luni pentru procurarea tratamentului.
Medicii de familie vor da recomandare pentru efectuarea analizei la laboratoarele care se află în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Demnitarul a precizat că speră că până de Crăciun toţi cei aproximativ 400.000 de bolnavi de diabet îşi vor putea efectua această determinare.
Ministrul Eugen Nicolăescu a explicat că în urma descentralizării programului naţional de diabet s-au făcut economii  foarte mari, motiv pentru care efectuarea acestei analize este gratuită pentru toţi pacienţii bolnavii de diabet. Potrivit specialiştilor hemoglobina glicozilată (HbA1c) este utilizată pentru supravegherea eficacităţii unui tratament de lungă durată la diabetici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS