23.1 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul SUA critică Parlamentul României

Ambasadorul SUA critică Parlamentul României

Ambasadorul SUA în România, Nicholas Taubman, a declarat astăzi, în cadrul conferinţei "Societatea Civilă: Perspective", că Parlamentul ar trebui să nu mai intimideze şi să nu incrimineze presa.
"Consider că legislativul ar trebui să-şi consolideze propriul sentiment al responsabilităţii în loc să încerce să restricţioneze eforturile unei prese libere de a-şi exercita rolul legitim în România, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente", a afirmat ambasadorul SUA în România.

Nicholas Taubman a mai spus că este surprins de atacurile la adresa postului public TVR în urma difuzării înregistrării cu foştii miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. "A fost surprinzător pentru mine faptul că, atunci când un post de televiziune a difuzat, recent, un reportaj referitor la un presupus act de corupţie a unui oficial, reacţia unora a fost aceea de a ataca instituţia de presă şi jurnaliştii care au realizat reportajul, în loc să se axeze pe acuzaţiile grave semnalate de mass-media", a declarat ambasadorul SUA în România, Nicholas Taubman. El a mai spus că rolul jurnalismului de investigaţie este foarte important şi că nu trebuie pus în pericol. "Ştim că există întotdeauna tentaţia de a "omorî mesagerul", vorba vechii zicale. Dar rolul jurnalismului de investigaţie este mult prea important pentru a fi pus în pericol în acest mod", a adăugat ambasadorul SUA.
Nicholas Taubman s-a arătat îngrijorat de ultimele modificări ale legilor penale. "Nu sunt avocat şi nici judecător. Dar bunul-simţ ne spune că o lege care ar face aproape imposibile activităţile de percheziţie ale poliţiei, dacă nu informează suspectul în prealabil, – de exemplu într-un caz de trafic de droguri – este o lege proastă", a declarat ambasadorul SUA Nicholas Taubman. "Sunt destul de îngrijorat, de exemplu, cu privire la recentele acţiuni ale Parlamentului pentru a slăbi capacitatea procurorilor şi a autorităţilor de aplicare a legii în combaterea unei serii de infracţiuni grave, printre care mita şi corupţia", a mai spus Taubman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS