Preşedintele Traian Băsescu a afirmat astăzi, în cadrul unei dezbateri pe tema uninominalului organizate de Grupul de Dialog Social, că parlamentarii şi-au votat "privilegii, nu drepturi", şeful statului invocând legea privind salarizarea parlamentarilor.
Invocând şi recentul scandal privind chiriile, în cadrul problemei mai largi a decredibilizării Parlamentului, şeful statului a spus că va face public referatul pe care l-a trimis preşedintţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului când a cerut reexaminarea legea privind drepturile salariale ale parlamentarilor.
Băsescu a subliniat că i-a avertizat pe Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu că prevederile din lege "nu sunt drepturi, sunt privilegii". Preşedintele s-a referit la problema pensiilor pe care senatorii ţi deputaţii şi le-au acordat, dar şi a indemnizaţiei de tranziţie.
"E incredibil ce au reuşit să facă", a conchis el, oferind acest exemplu drept un nou argument pentru introducerea uninominalului.
"Ce bine ar fi fost dacă îl ascultam pe Raţiu care ne spunea să rupem coada la pisică dintrodată. Dar noi vroiam tranziţie", a comentat şeful statului, adăugând că ar fi fost bine să nu mai existe "atâtea zdruncinături" în tranziţie. "Cu uninominalul se zdruncină patru sute, cinci sute de oameni politici. Care-i problema?", a conchis el râzând.
Preşedintele Traian Băsescu a retrimis, în octombrie, Parlamentului legea care stabileşte vârsta de pensionare a parlamentarilor la 63 de ani, afirmând că senatorii şi deputaţii ar trebui să respecte nivelul cel mai înalt stabilit pentru acest indicator prin legea generală a pensiilor – 65 de ani.
Modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor fost unul dintre subiectele de scandal în cadrul actualei legislaturi. După numeroase tentative în anii precedenţi, parlamentarii din actualul mandat au reuşit să îşi adopte un statut care prevede introducerea pensiilor de serviciu, după modelul magistraţilor. Astfel, parlamentarii care au deţinut cel puţin trei mandate pot primi o pensie specială, însemnând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de data pensionării – ca şi magistraţii – sau pot opta să fie remuneraţi ca pensionarii din sistemul public.
Legea 96 din 2006 privind statutul senatorilor şi deputaţilor precizează că, în cazul în care parlamentarii aleg pensia specială, însă au mai puţin de trei mandate, suma primită va fi diminuată cu 20% pentru două mandate îndeplinite şi cu 40% pentru un singur mandat.
Băsescu a subliniat că încrederea în Parlament este "la nivel de alertă maximă", iar pierderea credibilităţii acestei instituţii înseamnă "colapsul democraţiei", el argumentând astfel decizia de a declanşa referendum şi reiterând faptul că actuala clasă politică nu mai are "nicio şansă" să se schimbe, după ce s-a "pervertit" de-a lungul tranziţiei.