22.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSenatul ar putea elimina sesizarea din oficiu pentru abuz în serviciu

Senatul ar putea elimina sesizarea din oficiu pentru abuz în serviciu

Sesizarea penală din oficiu pentru abuz în serviciu în cazul persoanelor care nu sunt funcţionari publice ar putea fi înlăturată săptămâna viitoare, luni, când Senatul trebuie să se pronunţe asupra unei modificări a articolului 258 din Codul Penal, iniţiată de social-democratul Şerban Nicolae.
Modificarea articolului 258 din Codul Penal a fost iniţiată de social-democratul Şerban Nicolae, care a explicat astăzi că iniţiativa sa are ca obiect faptele cu caracter penal care afectează relaţiile de drept privat.
"În prezent, abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă este săvârşit nu de un funcţionar public, ci de un alt angajat din zona privată, permite declanşarea procedurii penale şi din oficiu", a arătat Şerban Nicolae. El a declarat că, în ceea ce priveşte abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, purtarea abuzivă şi abuzul prin îngrădirea unor drepturi atunci când nu sunt săvârşite de funcţionari publici, să permită punerea în mişcare a acţiunii penale doar la plângerea prealabilă a persoanelor vătămate. "În acest sens, se aplică acelaşi tratament şi pentru alte infracţiuni cum ar fi tulburarea de posesie, distrugerea, abuzul de încredere pentru că, în opinia mea (…) în reglementarea unor raporturi penale care vizează aspecte ale domeniului privat trebuie aplicată excepţia prin care acţiunea penală se pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi nu să se aplice regula punerii în mişcare din oficiu", a arătat senatorul social-democrat.
Şerban Nicolae a precizat că nu este vorba de o dezincriminare a faptelor sau o îmbunătăţire a regimului, ci doar de o punere de acord la care a găsit înţelegere din partea tuturor grupurilor politice din Parlament şi "la toţi colegii care au cunoştinţele juridice necesare".
La rândul său, reprezentantul Ministerului Justiţiei, secretarul de stat Katalin Kibedi, a precizat că modificarea  articolului 258 vizează trei infracţiuni în care obiectul juridic îl constituie ocrotirea unor relaţii sociale care vizează strict persoanele fizice, deci sunt de interes privat. "Trebuie să laşi dreptul de opţiune al acestei persoane să se declanşeze cercetările, nu să le declanşezi din oficiu, în măsura în care ea nu le doreşte. De aceea susţinem această iniţiativă legislativă", a declarat Kibedi.
Completarea iniţiată de Şerban Nicolae a primit raportul favorabil al comisiei de specialitate din Senat, avizul CSM şi este susţinută de Executiv. Iniţiativa are caracter organic şi ar putea fi votată luni de plenul Senatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS