Electroputere şi-a schimbat de ieri proprietarul. Autoritatea pentru Valorificarea Statului a semnat contractul de privatizare a fabricii cu firma din Arabia Saudită, Al Arrab Contracting Company, contract care le dă mână liberă arabilor să facă ce vor cu muncitorii şi cu activitatea fabricii.
După cinci încercări nereuşite de privatizare a Electroputere şi ameninţate de perspectiva intrării fabricii în faliment, autorităţile române nu au putut pune piciorul în prag în negocierile cu saudiţii. Contractul semnat ieri nu prevede nici o clauză care să ofere AVAS garanţia că Al Arrab Contracting Company nu îi va concedia pe toţi cei 2.600 de muncitori sau nu va schimba obiectul de activitate al fabricii. Singurele obligaţii ale arabilor sunt plata celor 2,3 milioane de euro pentru pachetul de 62,85% din acţiuni, investiţii de mediu de trei milioane de euro şi alte 20 de milioane de euro în dezvoltare şi retehnologizare. La aceste sume se adaugă preluarea datoriilor de 67 de milioane de euro şi o infuzie de capital de 37 de milioane de euro pentru rezolvarea crizei de lichidităţi cu care se confruntă Electroputere.
„Nu există o clauză de timp în contract pentru păstrarea obiectului de activitate sau a numărului de angajaţi“, a recunoscut Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, care a adăugat că „AVAS nu are în obiectul de activitate rezolvarea problemelor sociale“. Acesta a admis totodată că în contract nu sunt precizate termenele până la care ar trebui efectuate investiţiile promise de arabi. Atanasiu a precizat că Al Arrab a prezentat un plan de afaceri pe cinci ani pe care trebuie să-l respecte. În caz contrar, arabii vor pierde acţiunile şi cele 2,3 milioane de euro plătite pentru cumpărarea lor. Banii pentru pachetul de acţiuni ar trebui plătiţi până la sfârşitul acestei luni. Atanasiu a mai spus că arabii pot schimba planul de afaceri, dar numai cu acordul AVAS, acord pe care instituţia statului îl va da în funcţie de conjunctură.
„Dacă în planul de afaceri este trecută producerea de locomotive, iar pe plan internaţional acest lucru nu mai este viabil, vom fi de acord să schimbăm planul de afaceri“, a spus preşedintele AVAS. Dacă statul nu a prevăzut nici o clauză în contract pentru protecţia lor, sindicaliştii au căzut de acord cu noul proprietar asupra unui contract social. „Prin acest contract, cei 2.600 de angajaţi primesc garanţii că nu vor fi disponibilizaţi, iar, din câte am înţeles, cei de la Al Arrab vor mai angaja încă 600-700 de oameni tineri pe care îi vor instrui. Noi am negociat cu ei ca în acest an să ofere bonuri de masă, ceea ce ar însemna o creştere cu 10% a salariului, iar de la anul o creştere a salariului cu 20%. Vom mai negocia“, a declarat Aurel Bojenoiu, liderul de sindicat din Electroputere.
Datorii plătite la mica înţelegere
Nebuloasa pluteşte şi asupra datoriilor de 67 de milioane de euro, preluate de arabi. Preşedintele AVAS a declarat că nu există termene precise de plată a acestora şi că de acum încolo este treaba Al Arrab cum se va înţelege cu creditorii. „Societatea rămâne cu datoriile care vor fi plătite la scadenţă. Ele sunt deja scadente. Depinde ce vor cere creditorii, deoarece, de acum încolo, aceştia pot cere intrarea în faliment a fabricii. Chiar şi statul poate cere acest lucru, deoarece este principalul creditor, dar nu cred că o va face. Al Arrab poate obţine o eşalonare a datoriilor“, a completat Atanasiu. Acesta a spus că un astfel de demers nu ar reprezenta ajutor de stat şi că nu ar contraveni regulilor Comisiei Europene. Şeful AVAS nu se teme nici de un răspuns negativ al oficialilor europeni referitor la contractul de privatizare. Întrebat de ce instituţia pe care o conduce nu a cerut mai întâi avizul CE pentru a evita situaţia de la Daewoo, Atanasiu s-a justificat spunând că procedura europeană are două faze distincte. „Prima: dacă România constată că e ajutor de stat, notifică CE şi aşteaptă avizul. Dacă nu constată, doar informează CE. În cazul Electroputere, ne aflăm în ceea de a doua situaţie“, a explicat preşedintele AVAS. La fel a considerat însă statul român şi în cazul privatizării Ford, iar contractul a fost suspendat până la finalizarea anchetei CE. Alt argument pentru care Atanasiu crede că nu se poate vorbi despre un ajutor de stat este suma de bani mai mică pe care ar fi recuperat-o creditorii dacă fabrica ar fi intrat în lichidare. „Având în vedere evaluarea făcută pentru lichidare, reiese că s-ar fi acoperit doar 80% din datorii, şi asta peste câţiva ani, iar creditorii privaţi nu ar mai fi apucat să primească nici un leu, deoarece statul avea prioritate“, a argumentat Atanasiu. El a adăugat că oficialii europeni pot declanşa ancheta, dar că exclude posibilitatea ca aceştia să ajungă la concluzia că a fost ajutor de stat. Cât despre preşedintele Al Arrab Contracting Company, Said Bahjat Said, prezent la semnarea contractului, acesta a declarat că ia în calcul contractarea unui împrumut pentru a scăpa de datorii. „Dacă va fi nevoie, vom face un împrumut şi vom plăti datoriile la stat. Dar în contract este prevăzută eşalonarea lor“, a precizat Said, contrazicându-l pe Atanasiu. Cine are dreptate se va vedea în momentul publicării contractului.
Ce promit arabii
„Vom transforma Electroputere într-un gigant industrial de nivel internaţional. Anunţ prietenilor şi partenerilor noştri că Electroputere va fi prima lor opţiune. Competitorii să se teamă pentru cota lor de piaţă“, a declarat Said Bahjat Said, preşedintele Al Arrab. Acesta a spus că firma sa a ales România deoarece este momentul perfect „pentru a face parte din Uniunea Europeană“. „Am ales România pentru că toţi factorii unei afaceri de succes erau prezenţi, inclusiv transparenţa. În 2012, Electroputere va avea de cinci ori mai multă activitate“, a spus Said. Cel puţin declarativ, arabii au planuri mari. Vor să obţină profit începând din 2009, se vor concentra pe producţia de locomotive, dar vor dezvolta şi activitatea celorlalte fabrici. Said a precizat că firma sa nu este interesată să cumpere restul de acţiuni de la Asociaţia Salariaţilor şi că nu va delista fabrica de la bursă.
Taher, consultant la privatizare
Omul de afaceri Fathi Taher, cel care a negociat pentru firma Al Arrab, a fost prezent la semnarea contractului de privatizare a Electroputere Craiova şi a declarat că misiunea sa de consultant s-a încheiat imediat după semnarea documentului, potrivit NewsIn. Taher a fost cel care a negociat încă de la început pentru firma Al Arrab Contracting Company Limited şi spune că datorită parteneriatului său de zeci de ani cu firma saudită i-a informat pe reprezentanţii acesteia despre oportunitatea de a investi la Electroputere. Fathi Taher derulează în prezent mai multe proiecte imobiliare în România. El este cunoscut ca un apropiat al lui Gigi Becali şi al lui Viorel Hrebenciuc. S-a spus chiar că ar fi dezvoltat cu acesta din urmă mai multe afaceri.