19.8 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate25 milioane euro pentru restructurarea a 3.008 hectare de podgorii

25 milioane euro pentru restructurarea a 3.008 hectare de podgorii

România va primi 25 milioane euro din partea Comisiei Europene, în scopul restructurării şi reconversiei a trei mii de hectare de podgorii, în anul de comercializare 2007-2008, informează un comunicat al forului executiv european.
Bugetul estimativ aprobat de Comisia Europeană pentru 16 state membre producătoare de vin este în sumă totală de 510 milioane euro. Obiectivul acestui sistem este adaptarea producţiei la cererea pieţei şi prevede măsuri de reconversie a soiurilor, replantare a podgoriilor şi îmbunătăţire a tehnicilor de gestionare a podgoriilor. Sistemul nu prevede înlocuirea normală a podgoriilor ajunse la finalul ciclului lor natural de viaţă, precizează comunicatul Comisiei.
Dintre cele 16 state beneficiare ale acestui sistem, cele mai mari sume sunt acordate Spaniei (162 milioane euro), Franţei (110 milioane euro), Italiei (101 milioane euro) şi Portugaliei (34,7 milioane euro). România se clasează pe locul al cincilea, în funcţie de suma primită, respectiv 25.068.762 euro.
"Îmbunătăţirea calităţii vinului pe care îl producem reprezintă o prioritate dacă dorim să facem faţă provocării venite din partea noilor producători mondiali de vin. Prezentul program de restructurare a jucat un rol important din 1999. Dar este evident că trebuie să se întreprindă mai mult. De aceea, este necesară o profundă reformă a organizării comune a pieţei în sectorul vitivinicol. Sper să putem ajunge la un acord cu privire la această reformă în cadrul reuniunii miniştrilor agriculturii ai UE din decembrie", a declarat comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, citată de comunicatul Comisiei.
Plăţile anuale pentru restructurarea şi reconversia unui anumit număr de hectare de podgorii sunt acordate statele membre în temeiul Regulamentului Consiliului din 1999 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole. Comisia acordă subvenţii în funcţie de proporţia pe care o deţine fiecare stat membru din suprafaţa totală de podgorii a UE şi de o serie de criterii obiective referitoare la anumite situaţii şi nevoi.
Din 1999, când s-a introdus sprijinul financiar pentru restructurare şi reconversie, statelor membre producătoare de vin li s-au alocat trei miliarde euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS