8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcul Corniţoiu, gaj în bancă

Parcul Corniţoiu, gaj în bancă

Firma care deţine aproape jumătate din pământul retrocedat foştilor proprietari în Parcul Corniţoiu vrea să pună terenul gaj în bancă, după ce Consiliul Local Craiova i-a făcut cadou un PUZ care dublează preţul proprietăţii.

 

Proprietarul dovedit al celor circa 70.000 de metri pătraţi din Parcul Corniţoiu, firma LONGEVITY CONSTRUCT SRL Bucureşti, a obţinut de la Primăria Craiova două certificate de bonitate fiscală, prin care se atestă că societatea este bună plătitoare a impozitelor şi taxelor aferente terenului din Corniţoiu. Surse din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova susţin că în cererea de eliberare a documentelor solicitate de LONGEVITY CONSTRUCT SRL Bucureşti este specificat că acestea vor fi utilizate „în bancă“. Directorul direcţiei, Ioan Văcariu, nu a comentat subiectul, dar nici nu a negat că o firmă specializată în „promovare imobiliară“ a primit certificatele fiscale. „Ştiu că au fost eliberate nişte certificate pentru o firmă din Bucureşti, plătitoare de taxe pentru câteva hectare de teren în Corniţoiu, dar nu îmi aduc aminte dacă este vorba despre LONGEVITY“, a declarat Văcariu. Acestea au intrat în posesia LONGEVITY CONSTRUCT SRL Bucureşti imediat după ce CL Craiova

a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), documentaţia prin care este garantat dreptul proprietarilor de a înmormânta Parcul Corniţoiu sub locuinţe colective, construcţii comerciale şi alte imobile de beton. PUZ-ul a fost plătit din bani publici cu aproape 18.000 de euro, sub pretextul că zonei trebuia musai să i se găsească o utilitate, după cum a afirmat primarul Craiovei, Antonie Solomon, în urmă cu câteva zile. În realitate, singura „utilitate“ probată este că o firmă din Capitală meseriaşă nu în construcţii, ci în tranzacţii imobiliare îşi umple portofelul cu milioane de euro dospite în urma avizării PUZ, fie că vinde pământul, fie că-l pune gaj pentru a obţine un împrumut bancar. De altfel, anunţuri imobiliare au apărut pe internet chiar înainte de aprobarea PUZ-ului, însă ele au fost retrase după ce Gazeta de Sud a anticipat cursul afacerii. Reprezentanţii LONGEVITY CONSTRUCT SRL Bucureşti nu au putut fi contactaţi. Menţionăm că firma aparţine cetăţeanului francez Georges Chouraqui, implicat în controversate „proiecte de dezvoltare imobiliară“ în Bucureşti şi Cluj, unde, ca şi în Craiova, autorităţile i-au stat la picioare.

Primăria, băgată până-n gât

Municipalitatea din Bănie pozează în victimă a legislaţiei când vine vorba de distrugerea Parcului Corniţoiu, invocând Legea nr. 10, hotărâri judecătoreşti care nu există şi imposibilitatea întreţinerii zonei, de asemenea o gogoaşă de hrănit naivi. Primarul Antonie Solomon deţine un document care ar trebui să liniştească opinia publică, justificând retrocedarea Parcului Corniţoiu. Aflăm din hârtia primarului Antonie Solomon, nesemnată şi nedatată, că 15 hectare de teren din Parcul Corniţoiu au fost date după anul 2000, când zona avea destinaţia de parc. Aceste date nu disculpă primăria, ba chiar o incriminează, întrucât, legal, parcul putea fi protejat. Cireaşa de pe tort este însă o paranteză plesnită la capitolul celor 70.000 de metri pătraţi care fac obiectul tranzacţiilor de toamnă în intravilanul oraşului şi din care aflăm că pleaşca de hectare a fost retrocedată tot pe Legea nr. 10, dar în urma unei decizii judecătoreşti. Am cerut şi noi hotărârea, şi nu o dată, însă întotdeauna ni s-a comunicat oficial că nu există! Avertizat că documentul e cusut cu aţă albă, Solomon a spus că nici nu ştie cine l-a întocmit. „Nu ştiu cine a făcut asta, eu am cerut situaţia terenurilor din Corniţoiu, dar văd că nu e semnat“, a spus primarul. Autorii nu au fost descoperiţi nici până astăzi, în schimb, hârtia este folosită ca scut împotriva presei. Cât despre întâmpinările pe care le-ar fi avut primăria în intenţiile sale de a curăţa parcul, trebuie spus că legislaţia în vigoare prevede amenzi drastice pentru deţinătorii de terenuri neîngrădite care nu asigură curăţenia. Or, municipalitatea nu a aplicat nici măcar o amendă vreunuia dintre cei 89 de proprietari de parcele din Parcul Corniţoiu.

Consiliul local, loterie

PUZ-ul din Corniţoiu, care nu este altceva decât biletul câştigător de 7-8 milioane de euro tras de LONGEVITY CONSTRUCT, a fost aprobat de consilierii municipali craioveni la sfârşitul lunii septembrie, după o dezbatere cu scântei. Până la urmă, cu numai trei voturi împotrivă, PUZ-ul a fost declarat eligibil, adică numai bun de folosit în afaceri imobiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII