12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu cere Parlamentului reexaminarea modificării Codului fiscal

Băsescu cere Parlamentului reexaminarea modificării Codului fiscal

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului scoaterea din legea de modificare a Codului fiscal a prevederii referitoare la calcularea impozitului la transferul dreptului de proprietate în cazul tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea şi între soţi.
"Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, în temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţie, să reexamineze Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal", informează Preşedinţia într-un comunicat remis astăzi.
Şeful statului aminteşte în cererea de reexaminare că, în forma aprobată de Parlament, articolul 771 al Ordonanţei are următorul cuprins la aliniatul 4: "Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate".
Preşedinţia menţionează că preşedintele consideră că prin introducerea excepţiei referitoare la rude şi afini până la gradul II şi soţi, se încalcă egalitatea în drepturi a participanţilor la piaţa imobiliară.
"Pentru respectarea principiilor unei economii libere de piaţă şi pentru evitarea discriminărilor de orice natură, şeful statului propune eliminarea din textul art. 771 alin. 4 al Ordonanţei de urgenţă nr. 110/2006 a sintagmei: «cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate»", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS