21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate10.000 de oameni sunt aşteptaţi la ceremonia de întronizare a Patriarhului Daniel

10.000 de oameni sunt aşteptaţi la ceremonia de întronizare a Patriarhului Daniel

Aproximativ 10.000 de oameni sunt aşteptaţi la ceremonia de întronizare a Patriarhului Daniel, care va avea loc duminică în Catedrala Patriarhală şi la Palatul Patriarhal, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
Credincioşii nu vor avea acces în Catedrala Patriarhală sau în Palatul Patriarhiei în timpul întronizării, însă în piaţeta din dealul Mitropoliei vor exista două ecrane pe care va fi difuzată ceremonia.
De asemenea, vor fi montate ecrane şi în curtea Palatului Patriarhiei.
Accesul credincioşilor este permis dinspre Piaţa Unirii, iar invitaţii şi reprezentanţii mass-media au acces din strada 11 iunie.
Potrivit oficialilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, 570 de jandarmi, cu 38 de autovehicule, vor asigura ordinea şi siguranţa publică în locul de desfăşurare a ceremoniilor religioase, în zonele limitrofe şi pe traseele care converg către Palatul Patriarhal.
Ceremonia va debuta după Sfânta Liturghie, ce va fi oficiată în Catedrala Patriarhală, de la 8.30 la 10.30.
Întronizarea va începe cu un Te Deum, urmat de citirea Gramatei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), de înmânarea însemnelor patriarhale şi de aşezarea pe tronul patriarhal.
Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului va ţine un discurs în numele Sfântului Sinod, urmat de cuvântul patriarhului ales, Prea Fericitul Daniel.
Urmează semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei, de la 11.30, şi o şedinţă solemnă a Sfântului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare, în Aula Palatului Patriarhiei.
Nouăzeci de ierarhi din 30 de delegaţii ale bisericilor ortodoxe, romano-catolice şi protestante, reprezentaţi ai cultelor din România şi ai comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, precum şi preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi Regele Mihai participă la ceremonie.
În încheierea întronizării, de la 16.30, este programată o ceremonie în care preşedintele îi va conferi noului patriarh Ordinului Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce, la Palatul Cotroceni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS