20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeremonial de repatriere din Irak a sublocotenentului (post-mortem) Ioan Grosaru

Ceremonial de repatriere din Irak a sublocotenentului (post-mortem) Ioan Grosaru

Preoţi militari români, americani şi australieni au oficiat o slujbă religioasă în cadrul ceremonialului de repatriere a sublocotenentului (post-mortem) Ioan Grosaru, care a avut loc, în această dimineaţă, în baza militară românească din Tallil, Irak.
La catafalcul eroului român i-au prezentat ultimul omagiu militarii  Batalionului 32 Infanterie, comandantul Comandamentului 2 Operaţional Întrunit ”Mareşal Alexandru Averescu”, generalul-locotenent Florian Pinţă, comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, generalul-maior Graham Binns, locţiitorul şefului de Stat Major pentru Operaţiile Coaliţiei Multinaţionale din Irak, generalul de brigadă Visarion Neagoe, comandantul Grupului de Luptă australian, locotenent-colonelul Jake Elwood, militari din forţele americane, britanice şi australiene participante la misiunea Iraqi Freedom, care sunt dislocate la Tallil.
Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Cristian Dinulică, a exprimat durerea şi suferinţa din sufletele camarazilor de arme: “Cuvintele sunt de prisos pentru a exprima sentimentele care ne încearcă. Batalionul 32 Infanterie „Mircea” nu va mai fi acelaşi fără Ioan Grosaru. Vor fi momente în care nu ne vom regăsi însă misiunea va trebui să primeze pentru noi. Cu el în suflete şi în gânduri trebuie să mergem mai departe, să demonstrăm că sacrificiul lui nu a fost zadarnic. Îndeplinindu-ne misiunea pe care ne-a încredinţat-o ţara, îi cinstim sufletul său frumos şi bun, care acum ne priveşte de undeva de sus, de la Tatăl Ceresc”.
Comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, generalul-maior Graham Binns, a subliniat:“În numele armatei britanice exprim profundul respect şi întreaga admiraţie pentru sacrificiul suprem al luptătorului dumneavoastră Ioan Grosaru.”
Generalul Florian Pinţă i-a îndemnat pe militarii români să-şi continue misiunea primită: ” Să nu uitaţi nicicând că jertfa slt.(p.m.) Ioan Grosaru va rămâne un simbol al sacrificiului suprem în războiul total împotriva terorismului. Întreaga coaliţie este alături de armata română şi eroul său. Fiţi mândri de camaradul vostru care acum vă priveşte din ceruri.”
În numele camarazilor de arme, familiei îndoliate îi vor fi încredinţate steagul de identificare al batalionului, placheta simbolizând o flacără veşnică, cartea de onoare şi un ajutor financiar din donaţiile camarazilor români, australieni, britanici şi americani.
Trupul neînsufleţit al Slt.(p.m) Ioan Grosaru a fost îmbarcat Irakul la bordul unei aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române, care va ateriza, în jurul orei 17.00, pe aerportul din Suceava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS