15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliştii din cultură cer majorarea salariilor

Sindicaliştii din cultură cer majorarea salariilor

Sindicaliştii din cultură organizează un protest în stradă pe 21 septembrie, când mai mulţi artişti vor susţine un spectacol pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă şi a cere majorări salariale, precum şi majorarea bugetului culturii.
Majorarea bugetului alocat culturii la minimum 1% din PIB, faţă de 0,7%, cât este în 2007, după cum declara la începutul anului ministrul culturii Adrian Iorgulescu, majorarea salariilor şi respectarea contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură culturală pentru anii 2006-2008 se numără printre solicitărilor reprezentanţilor Uniunii Sindicatelor din ramura Cultură, Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România, Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole şi Federaţiei Sindicatelor din Bibliotecile din România, reuniţi astăzi într-o conferinţă de presă.
Matei Brătianu, secretarul general al Blocului Naţional Sindical, la care sunt afiliate Federaţia Artiştilor şi Federaţia Sindicatelor din Biblioteci, a spus că există "ciocoi care-şi bagă mâinile în buzunarele culturii", şi a vorbit despre oameni de cultură care au afaceri imobiliare, fără a da însă exemple.
Sindicaliştii au cerut modificarea grilei de salarizare "în conformitate cu realităţile existente în instituţiile de cultură", dar nu au menţionat o cifră. Au spus doar că vor salarii mai mari decât cel minim pe economie (în sistem de stat, de 390 de lei şi de 440 de lei, în sistem privat – n.r.) sau cel minim pentru persoanele cu studii superioare, de 880 de lei. De asemenea, au cerut şi acordarea de tichete de masă, tichete cadou şi sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă. Sindicaliştii au acuzat şi faptul că majoritatea artiştilor au contracte pe termen determinat cu instituţiile pentru care lucrează.
Protestul artiştilor va fi sub formă de spectacol, ce va include cor, balet şi actori, potrivit preşedintelui Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România, Leonard Octavian Pădureţ, dar şi intervenţii ale sindicaliştilor.
Manifestarea este programată să înceapă la ora 17.30, în faţa Teatrului Naţional Bucureşti, iar de la 19.30, spectacolul ar trebui să se mute în faţa Sălii Palatului. Pădureţ a spus însă că Primăria Capitalei nu şi-a dat acordul pentru spectacolul de la Teatrul Naţional, iar poliţia, pentru cel de la Sala Polivalentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU