15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCetate, Port Cultural pentru olteni

Cetate, Port Cultural pentru olteni


Localitatea Cetate din judeţul Dolj a fost în această săptămână gazda unor artişti internaţionali, care au coborât pe Dunăre de la Viena.

Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu“ şi însuşi poetul au fost implicaţi în organizarea spectacolului de primire a artiştilor.

Cu această ocazie, portul devine un centru cultural pentru că fundaţia amintită îşi va desfăşura majoritatea activităţilor pe aceste meleaguri dunărene.

Într-o ambianţă mai mult decât prietenească, reprezentaţi ai 25 de ţări europene au mâncat din bucatele tradiţionale româneşti pregătite la ferma poetului. Au cântat şi au dansat într-o îmbinare de tradiţii şi culturi.

Oamenii de cultură care au coborât de pe vasul „Theodor Korner“ s-au transformat în degustători de vin alb sau roşu de la ferma lui Mircea Dinescu şi au fost primiţi cu pâine pe vatră.

 

Portul cultural este al comunităţii

 

„Portul a existat, dar nu au mai existat vapoare. Iată că astă-seară este o conjunctură extrem de importantă. Odiseea vine din susul Dunării, plină cu artişti. De acum, portul este al comunităţii pentru că am adus lucrurile în ordinea lor firească şi nu numai astă-seară este un port cultural, ci pentru totdeauna. De acum importăm şi exportăm cultură“, a menţionat Dinu Adam, membru al Fundaţiei pentru Poezie „Mircea Dinescu“.

Croaziera „Odiseea 2007“ a adus în port artişti care au fost pentru o zi profesori de artă pentru copiii din localitate. Printre oaspeţii prezenţi s-au aflat Maia Morgenstern, Tudor Istodor, fiul său, dar şi Dan Matei Agathon. Politicianul a mărturisit că a venit în vizită la un bun prieten.

„Era firesc ca un poet ca Mircea Dinescu să se ocupe puţin şi de Cenuşăreasa turismului din România, turismul cultural. Aici li s-au pregătit artiştilor două zile în care li se vor promovara cultura şi tradiţiile noastre. Am venit aici la apelul unui prieten apropiat şi mă simt bine“.

 

Ospitalitatea oltenească a cucerit din nou

Pregătirea evenimentului care promovează turismul cultural a început încă de acum un an, când s-a recurs la refacerea vechiului hambar din port. Toate clădirile din port au fost renovate şi activităţile culturale ale fundaţiei vor avea loc aici de acum în colo.

Eforturile nu au fost în zadar căci fiecare artist străin a trebuit să recunoască frumuseţea inegalabilă, pitorescul locului şi ospitalitatea celor care locuiesc pe aceste meleaguri.

„Îmi place petrecerea şi oamenii de aici şi îmi place cum am fost primiţi. Îmi place muzica din România. Astăzi este formidabil şi ambianţa asta de sărbătoare îmi dă un sentiment plăcut. Pălinca este însă cam tare, dar beau în sănătatea României. Noroc!“, a fost urarea lui Bambi, originar din Camerun, muzician percuţionist.

Maia Morgenstern, oaspete la eveniment

„Este un început. Poate sunt momente de tulburare, dezorganizare, vremea nu a ţinut cu noi, dar este foarte multă vreme de când un vas nu a mai venit în acest loc uitat de lume. Graţie eforturilor familiei Dinescu şi localnicilor, care s-au mobilizat pentru acest eveniment. Mircea Dinescu, fără fraze bombastice, iată că împarte mâncare şi stă la bucătărie. Se iese din amorţeală şi mă bucur că am contribuit la acest eveniment“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII