36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatorii au votat creşterea salariilor diplomaţilor

Senatorii au votat creşterea salariilor diplomaţilor

Salariile diplomaţilor ar putea fi majorate, după ce senatorii au respins astăzi cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu asupra legii privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului diplomatic, singura cale de atac fiind contestarea actului normativ la Curtea Constituţională.
Senatorii au fost de acord cu raportul de respingere al cererii de reexaminare formulat de Comisia pentru muncă, aprobându-l cu 46 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 3 abţineri. Ei au respins obiecţiile preşedintelui Băsescu care invoca faptul că actul normativ în cauză generează discriminări între categoriile de funcţionari publici, şeful statului argumentând totodată că Executivul nu a indicat sursele de finanţare pentru susţinerea acestor majorări şi că, oricum, au fost adoptate recent ordonanţe de Guvern care prevăd indexarea veniturilor pentru diplomaţi.  
Prezent la dezbateri, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a explicat că Guvernul şi-a schimbat poziţia iniţială faţă de proiectul de lege, punctul de vedere devenind unul de susţinere. Pe de altă parte, liberalul a punctat că problema surselor de finanţare este o preocupare binevenită şi firească şi a arătat că la baza actualului punct de vedere favorabil al Guvernului a stat o analiză a Ministerului Economiei şi Finanţelor prin care au fost identificate sursele de finanţare.
În ceea ce priveşte celelalte obiecţii, ordonanţa Guvernului prin care salariile diplomaţilor au fost mărite şi la care s-a făcut referire în cererea de reexaminare a preşedintelui, ministrul a arătat că prin aceasta au fost acordate indexările care se stabilesc anual personalului bugetar şi funcţionarilor publici şi chiar şi acestea într-un procent inferior celui reglementat, iar sporurile pentru debutanţi sau pentru condiţii vătămătoare sunt comune pentru toate categoriile de personal din domeniul bugetar.
Ultimul punct la care a făcut referire Cioroianu a fost cel legat de cuantumul prea ridicat al creşterii salariale propuse. "Prin acest proiect de lege, se are în vedere o încercare de apropiere a salariilor diplomaţilor români de cele ale omologilor europeni. Chiar în condiţiile de mărire, salariu diplomaţilor români va fi tot pe ultimul loc din Uniunea Europeană", a explicat ministrul de externe.
În cadrul dezbaterilor a existat şi o cerere de retrimitere a proiectului la Comisia de muncă, din partea democratei Paula Ivănescu, ţinând cont de faptul că punctul de vedere al Guvernului s-a schimbat între timp, însă cererea a fost respinsă de plen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS