20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe la anul, numărul de telefon fix va avea 10 cifre

De la anul, numărul de telefon fix va avea 10 cifre

De la anul, numărul de telefon fix va avea 10 cifre
Toate numerele de telefon din reţeaua de telefonie fixă vor avea 10 cifre, începând din luna mai a anului viitor. Începând cu data de 3 mai 2008, abonaţii vor fi apelaţi doar prin formarea numărului naţional (format din 10 cifre = prefix naţional „0” + indicativ de arie geografică + număr local), pentru toate apelurile inter şi intrajudeţene.
La numerele pentru serviciile de interes public la nivel naţional – precum poliţia, jandarmeria, deranjamentele, utilităţile sau serviciile de informaţii – se va adăuga cifra 1 înaintea numărului actual. Numărul unic pentru apeluri de urgenţă, 112, va rămâne neschimbat. Tranziţia la noul mod de formare a numerelor de telefon din domeniul 0Z=02 se va face în două etape. Astfel, în perioada 3 mai – 31 iulie 2008 aceste numere vor putea fi apelate atât în formatul actual, cât şi în noul format, iar abonaţii vor fi informaţi cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. În perioada 1 august – 20 septembrie 2008, abonaţii vor fi informaţi, prin intermediul unui mesaj vocal sau a unui mesaj scris, cu privire la noul format al numărului, dar apelul nu va mai fi rutat către destinaţie.
Totodată, decizia prevede deschiderea unui nou subdomeniu de numerotaţie pentru servicii de telefonie mobilă  – 070 – pentru serviciile oferite de furnizorii de reţele mobile virtuale (MVNO), furnizori care oferă servicii prin utilizarea unor elemente ale altor reţele publice mobile, pe baza unor acorduri încheiate cu operatorii acestor reţele.
În cadrul Planului naţional de numerotaţie revizuit, în domeniul de numerotaţie 0Z=03 se introduce o nouă categorie de numere: numere independente de locaţie (în subdomeniile 037, 038, 039). Aceste resurse vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii la orice locaţie de pe teritoriul naţional. Astfel, ANRCTI urmăreşte să asigure resurse adecvate evoluţiei tehnologice a reţelelor utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice (ex. utilizarea tehnologiei IP, convergenţa fix-mobil etc).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS