10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate141 deputaţi bulgari au colaborat cu serviciile secrete comuniste

141 deputaţi bulgari au colaborat cu serviciile secrete comuniste

Un număr de 141 deputaţi din fostul şi actualul regim bulgar, printre care actualul preşedinte, Gheorghi Părvanov, au colaborat cu fostele servicii secrete comuniste, a anunţat astăzi comitetul care se ocupă cu studierea arhivelor, relatează AFP, citată de NewsIn.
Comitetul a publicat astăzi pe site-ul său numele a 141 deputaţi, dintre care 19 membri actuali ai Parlamentului, care au colaborat cu serviciile secrete comuniste din Bulgaria. Comitetul nu a dat numele deputaţilor care au murit între timp.
Părvanov, în vârstă de 50 de ani, se afla pe lista arhivelor sub numele "Gotze". Comitetul a publicat în iulie informaţii despre Părvanov privitoare la colaborarea sa cu serviciile comuniste. La acea dată instituţia a analizat legăturile tuturor membrii administraţiei prezidenţiale din 1989 până acum.
Liderul partidului minorităţii turce, Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi, membru al coaliţiei la guvernare, apare pe listă ca fiind agent din 1974 până în 1988. El ar fi lucrat pentru serviciile militare şi de externe. Fostul premier Jean Videnov şi-a pus casa la dispoziţie pentru reuniuni ale serviciilor secrete.
Candidatul Partidului Socialist pentru primăria Sofiei, la alegerile din octombrie, Brigo Asparuhov, ar fi lucrat ca spion timp de 20 de ani, din 1970 până în 1990.
Dezvăluirile nu au nicio consecinţă legală pentru foştii agenţi şi informatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS