16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorizaţia duty-free ar putea fi aprobată tacit

Autorizaţia duty-free ar putea fi aprobată tacit

Autorizaţiile de duty-free trebuie eliberate în termen de 30 de zile de Ministerul Economiei şi Finanţelor, iar certificatele de clasificare a structurilor de primire turistică trebuie emise în 60 de zile de Ministerul pentru IMM-uri, în caz contrar fiind aprobate tacit, a decis astăzi Guvernul.
Guvernul a aprobat azi, printr-un proiect de lege, o serie de modificări şi completări la ordonanţa de urgenţă 27/2003, privind procedura aprobării tacite, proiectul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.
Proiectul de lege conţine, în anexă, lista autorizaţiilor, avizelor, permiselor şi licenţelor cărora li se aplică procedura aprobării tacite, cu menţionarea termenului în care trebuie emise. Depăşirea termenelor menţionate înseamnă că acestea vor fi aprobate tacit.
De exemplu, Comisia de licenţiere a depozitelor de cereale şi seminţe oleaginoase, care funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii, va emite licenţele de depozit în termen de 30 de zile de la depunerea cererii. Procedura aplicării tacite se aplică şi certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, emise de Ministerul pentru IMM-uri, comerţ, turism şi profesii liberale, care trebuie emise în termen de 60 de zile. Dacă Ministerul Muncii nu face în termen de 30 de zile acreditarea furnizorilor de servicii pentru stimularea ocupării forţei de muncă, aceasta este aprobată, de asemenea, tacit. Totodată, autorizaţiile de duty-free trebuie eliberate în termen de 30 de zile, de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Actul normativ stabileşte că aprobarea tacită nu se aplică autorizaţiilor emise de autorităţile administraţiei publice în domeniul activităţii nucleare, a celor care privesc regimul armelor de foc, muniţiilor şi explozibililor, în privinţa regimului drogurilor, a autorizaţiilor din domeniul siguranţei naţionale, precum şi a celor care privesc instalaţiile mecanice sub presiune şi instalaţiile de ridicat supuse regimului special de autorizare.
Proiectul de lege mai prevede prevede că, în cazul în care autorizaţia nu este emisă în termenul legal, documentul care confirmă faptul că nu a fost eliberată autorizaţia va ţine loc de autorizaţie, inclusiv în faţa organelor de control.
Autorităţile administaraţiei publice cu competenţa de a emite autorizaţii au obligaţia de afişa, atât la sediu, cât şi pe pagina de Internet, informaţii precum formularul cererii care trebuie completat de solicitanţi, lista cu documentele necesare pentru obţinerea autorizaţiei şi lista autorizaţiilor cărora li se aplică procedura aprobării tacite.
Totodată, proiectul de lege elimină obligativitatea participării procurorului la soluţionarea litigiilor în domeniul emiterii autorizaţiilor care intră sub incidenţa procedurii aprobării tacite. Decizia a fost luată în vederea reducerii participării procurorilor în litigiile civile, obiectiv cuprins în Strategia de reformă a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS