15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsia şi America Latină, lovite de uragane

Asia şi America Latină, lovite de uragane

Sezonul uraganelor este în toi. În Asia sau în America Centrală, pe malurile Oceanului Atlantic sau ale Oceanului Pacific, marile furtuni tropicale botezate cu nume inofensive precum Sepat sau Dean au făcut victime şi au produs mari distrugeri.
Taifunul Sepat a lovit cu putere coasta de sud-est a Chinei în această dimineaţă, au anunţat autorităţile de la Beijing. Furtuna a provocat o tornadă care a distrus mai multe clădiri, ucigând nouă oameni şi rănind peste 60. Peste 156 de locuinţe au fost distruse în privincia Jejiang, potrivit agenţiei chineze Xinhua. Autorităţile au dispus încă de ieri evacuarea a aproape un milion de oameni din sudul Chinei, după ce Sepat a traversat insulele Taiwan şi Filipine, unde a făcut victime şi a provocat pagube materiale considerabile.
Pe de altă parte, locuitorii insulei Jamaica se pregătesc să întâmpine uraganul Dean. Devastatoarea furtună tropicală, care a măturat deja insulele Antile, unde a făcut cinci morţi, este pe cale să se transforme într-un uragan de categoria 5 pe scara Saffir Simpson. Ciclonul a ajuns în insula Hispaniola, unde se află Republica Dominicană şi Haiti. În Republica Dominicană un tânăr şi-a pierdut viaţa, iar mai multe au fost rănite de valurile care s-au abătut asupra insulei. A fost emisă alertă de uragan şi în Cuba şi Insulele Cayman, aflate pe traiectoria care va fi urmată de ciclon, potrivit Centrului de Monitorizare al Uraganelor de la Miami, Florida.
Aseară, la ora 21.00, centrul uraganului se afla la o distanţă de 915 kilometri sud-est de capitala jamaicană Kingston. Ciclonul Dean înaintează pe o axă vest-nord vest cu viteza de 27 de kilometri pe oră. Potrivit Centrului de la Miami, când Dean va atinge coastele Jamaicăi, viteza rafalelor de vânt va fi de aproximativ 250 de kilometri pe oră. Guvernul le-a recomandat celor care locuiesc în zone izolate să plece. Autorităţile au rechiziţionat toate autocarele disponibile pentru transportul celor ce urmează să fie evacuaţi, iar poliţia şi armata au fost plasate în stare de alertă. Este de aşteptat ca Dean să atingă marţi malurile Yucatanului. Peste 80.000 de turişti care îşi petreceau vacanţa în staţiunile Cancun şi Cozumel au fost deja evacuaţi. Companiile petroliere au început evacuarea personalului de pe platformele de extracţie din Golful Mexic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS